luni, 29 septembrie 2014

BROWNIES CU DULCE DE LECHE


În acest weekend ne-am îndulcit cu dulce de leche.  Ne-am "îndulcit" este poate prea mult spus, dat fiind că negresa preparată nu este de loc dulce, dar a mers tare bine lângă cafeaua de dimineaţă. 



Ingrediente:
- 200 g ciocolată neagră
- 125 g unt
- 3 ouă
- 130 g zahăr brun 
- 30 g făină
- 15 g cacao
- 5 g praf de copt
- un vârf de cuţit de sare
- 50 g nuci prăjite
- 2 linguri dulce de leche

Se încălzeşte cuptorul la o temperatură de 180 grade C.
Untul şi ciocolata se pun într-o crăticioară şi se topesc la foc mic; 


Ouăle se mixează cu zahărul brun până devin spumă.  Peste acestea se toarnă, în fir subţire, ciocolata topită.
Se adaugă făina amestecată cu cacao, sare şi praf de copt. Se omogenizează amestecând uşor.  
 Aluatul obţinut se toarnă într-o tavă de 25/23 cm. tapetată cu hârtie de copt. Peste aluat se distribuie, din loc în loc,  nuci şi dulce de leche. 


Tava se dă la cuptor pentru aproximativ 25 - 30 de minute.


Pentru ca prăjitura să fie mai dulce am pus dulce de leche peste fiecare felie. 


 Reţeta am găsit-o aici. şi cu mici modificări iată ce mi-a ieşit:


Poftă bună!



luni, 22 septembrie 2014

CHIFTELUTE DE DOVLECEI SI PIEPT DE PUI


Cu ceva timp în urmă v-am arătat cum se prepară chifteluţele de dovlecei cu brânză. Acum am "îmbunătăţit", să zic aşa,  preparatul şi la reţeta de bază am adăugat piept de pui tocat. 


Ingrediente:
- 500 g dovlecei (fără coajă şi mijlocul cu sâmburi)
- 180 g piept de pui
- 150 g brânză de burduf
- 2 ouă
- 2 linguri arpagic tocat
- 1 lingură mărar verde tocat
- 1 lingură pesmet
- 1 lingură parmezan 
- 2 căţei de usturoi
- 1/4 linguriţă piper măcinat
- sare

- pesmet
- ulei pentru prăjit 

Dovlecelul  se rade apoi se stoarce de sucul pe care-l lasă de obicei. Se pune într-un castron încăpător alături de pieptul de pui tocat, brânză, ouă, parmezan, usturoiul presat, arpagic, mărar,  sare şi piper. Se omogenizează apoi, cu mâinile puţin umede,  se formează chifteluţe care se dau prin pesmet.



Se încălzeşte uleiul într-o tigaie nonaderentă şi se prăjesc chifteluţele, la foc mijlociu, câte 3-4 minute, pe fiecare parte. Se scot cu o spatulă cu găuri şi se pun pe hârtie/şerveţele absorbante.


Chifteluţele astfel preparate se pot servi alături de un sos de iaurt, preparat din 200 ml iaurt şi un 1 căţel de usturoi frecat cu o lingură de ulei de măsline şi sare. 
Poftă bună! 

joi, 18 septembrie 2014

PULPE DE PUI MEXICANE


De ce sunt mexicane? Pentru că, în loc de pesmetul din pâine, pentru prăjirea pulpelor de pui,  am folosit un pesmet din tortilla, asezonat cu ardei iute și coriandru. Am servit pulpele cu o salsa din boabe de porumb și roșii proaspete.


Ingrediente:
- 2 copane de pui, separate în ciocănele și pulpe superioare
- 250 ml iaurt
-  o cană pesmet din tortillas de porumb 
- 1/2 linguriță de boia
- 1 lingură suc de lămâie
- sare
- piper
- 1/2 linguriță coajă rasă de lămâie verde
- o lingură coriandru tocat
- 1 lingură cozi de ceapă verde tocată
- 2 linguri ulei de măsline

Într-un castron se amestecă iaurtul și coaja de limetă. Se pun bucățile de pui și se amestecă. Se acoperă vasul cu folie și se pune în frigider pentru 2 - 3 ore.
Cuptorul se încinge la 180 de grade C
În vasul robotului de bucătărie se amestecă pesmetul, boiaua, coriandrul, sarea și piperul. La sfârșit se adaugă cozile de ceapă verde tocate. Amestecul obținut se transferă pe o farfurie întinsă.
 Se scoate puiul din marinată,  se trece prin mixtura de tortilla, presând bine, ca pesmetul să adere la carne. Bucățile de pui se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se stropesc cu ulei apoi tava se pune în cuptor.


Se coace puiul aproximativ 35 - 40 de minute sau până când crusta e crocantă și rumenită, întorcându-l la jumătatea timpului de gătit. 


Puiul astfel gătit se serveşte cu salsa din boabe de porumb dulce, roşii şi chivas, stropite cu ulei de măsline.
Poftă bună!

luni, 15 septembrie 2014

TARTA CU FRANGIPANE SI PRUNE


Tarta pe care v-o ofer azi  se încadrează perfect în acest anotimp. Combinaţia umpluturii, de migdale şi prune  îi dă tartei un gust minunat. Chiar dacă umplutura frangipane este asociată, în Franţa, ţara din care provine, cu celebrarea Crăciunului, eu v-o ofer şi în acest sezon. Încercaţi şi nu o să regretaţi. 


Ingrediente crustă:
- 187 g făină
- 65 g zahăr pudră
- 170 g unt rece tăiat cubuleţe mici
- 1/4 linguriţă de sare

Ingrediente umplutură:
- 150 g migdale măcinate
- 150 g zahăr tos
- 30 g făină
- 50 g unt topit şi răcit
- 2 ouă 
- 1 1/2 linguriţă extract de migdale
- 1/2 linguriţă scorţişoară fin măcinată
- un praf de sare
- aproximativ 500 g prune fără sâmburi tăiate jumătăţi.

Pentru prepararea crustei se amestecă în vasul robotului de bucătărie făina, zahărul şi sarea. Se adaugă untul, amestecând până se obţine un aluat omogen.  Acesta se înfăşoară în folie şi se dă la frigider pentru 30 de minute.
Cât timp aluatul este la rece se prepară umplutura amestecând migdalele fin măcinate, zahărul, făina, pudra de scorţişoară şi sarea. Se adaugă untul topit amestecat cu ouăle bătute. "Crema" se amestecă până se omogenizează.
Se scoate aluatul din frigider şi se pune într-o tavă de tartă cu diametrul de 24 - 25 cm . Se întinde uniform pe toată suprafaţa tăvii şi pe margini. Se toarnă umplutura, 


apoi se distribuie jumătăţile de prune. 


Tava se pune pe raftul din mijloc în cuptorul încins la 190 de grade, unde se coace aproximativ 30 - 40 de minute sau până când se rumeneşte frumos.  



Poftă bună!

joi, 11 septembrie 2014

GRATIN DE CONOPIDA IN SOS DE MUSTAR



Ingrediente:
- o conopidă ( de cca. 500 g )
- 100 g brânză Emmentaler sau Gouda
- 20 g unt
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă
- 1 lingură mare muştar 
- 100 ml lapte
- 20 g făină
- sare, piper
- pudră de nucşoară 


Se încălzeşte cuptorul la 200 grade C. 
Se spală conopida, se taie bucheţele şi se fierb în 500 ml apă cu sare.  După 10 minute se scurge apa şi se lasă conopida să se răcească. 
Între timp se prepară sosul de muştar: într-o tigaie încăpătoare se topeşte untul împreună cu 1 lingură ulei de măsline. Se adaugă ceapa tocată şi se găteşte până când aceasta se înmoaie. Se pune făina, se amestecă de 2 - 3 ori apoi se adaugă laptele. Se omogenizează, iar dacă este cazul şi sosul este prea gros se mai adaugă puţin lapte. Se fierbe 2- 3 minute, se condimentează cu sare, piper şi nucşoară şi la sfârşit se pune muştarul şi 75 g brânză.  



Se unge cu unt un vas ceramic pentru cuptor, se pun bucheţelele de conopidă peste care se va turna sosul, scuturând vasul pentru ca sosul să se strecoare printre bucăţile de conopidă.


Se presară restul de brânză şi se dă vasul la cuptor. 


După 30 - 40 de minute conopida ar trebui să fie frumos gratinată . 



Poftă bună!

luni, 8 septembrie 2014

ARDEI COPT UMPLUT CU BRANZA


Nu reţin exact unde am văzut această reţetă, dar ştiu că mi - a atras atenţia.   Ardeii copţi pregătiţi în acest mod sunt delicioşi. Cred că o contribuţie substanţială pentru ceea ce mi-a ieşit au fost ardeii kapia folosiţi. Se pot folosi şi ardei gras, dar cred că "dulceaţa" ardeilor kapia aduc un plus de gust preparatului.


Ingrediente:
- 4 ardei  kapia
- 4 felii caşcaval Gouda feliat de aproximativ 8 - 10 cm 
- 1 ou
- 1 lingură făină
- 3 - 4 linguri pesmet
- sare, piper

Ardeii se spală, se şterg cu o cârpă uscată apoi se coc pe plită. Se pun într-un vas, se presară sare şi se acoperă vasul cu un capac. Se lasă aproximativ 15 minute. Se decojesc, se scot cotorii şi seminţele, având grijă ca ardeii să rămână întregi.  In fiecare ardei se pune câte o felie de caşcaval. 


Oul se bate spumă cu sare şi piper. Într-o farfurie se pune făina şi în altă farfurie pesmetul. Fiecare ardei umplut se trece prin făină, ou şi pesmet. Se prăjesc, pe ambele părţi,  în ulei încins până se rumenesc.


Ardeii copţi, umpluţi cu brânză se pot servi  fără nici o garnitură, ca o gustare,  la masa de cină sau între mese ori alături de cartofi prăjiţi. 


Poftă bună!

miercuri, 3 septembrie 2014

TARTĂ CROCANTĂ DIN MĂLAI CU ROȘII


Încep luna septembrie cu o postare de sezon. Am profitat de recolta bogată de roșii cherry din grădină și, printre altele,  am preparat această tartă.  
Pentru reușita preparatului trebuie să țineți seama de timpul de coacere a tartei și, mai ales, de tava pe care o folosiți la copt. Dacă nu aveți tavă ceramică și folosiți o tavă metalică, mai subțire, timpul pentru copt se reduce,  fiecare apreciind ”după ochi” când aceasta este gata.



Ingrediente :
- 7 roșii cherry
- 60 g făină
- 150 g făina de mălai
- 3 ouă
- 110 g unt moale
- 300 g ricotta
- 25 g parmezan ras
- cimbru verde
- piper negru măcinat mare
- sare
- 1/3 cană de apă 
- 2 linguri arpagic tocat

Se încălzește cuptorul la 200 de grade C. Roșiile se spală, se șterg și se taie jumătăți. 
Într-o tavă căptușită cu hârtie de copt se pun jumătățile de roșii, cu partea tăiată în sus. Peste fiecare se pune câte o crenguță mică de cimbru și se condimentează cu piper. Tava se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. 


În vasul robotului de bucătărie se amestecă făina, făina de mălai, unt, sare  și apă până se omogenizează și se formează un aluat. Aluatul obținut se pune într-o tavă ceramică pentru tarte ( cu diametrul de 25 cm)și, cu ajutorul degetelor, se întinde uniform pe toată suprafața acesteia, ridicând și pe marginea acesteia. Se acoperă cu hârtie de copt, se pun boabe uscate de fasole sau greutăți ceramice și se dă tava la copt. După 15 minute se scoate hârtia și se mai coace 10 - 15  minute, până se rumenește ușor.


În vasul robotului de bucătărie se omogenizează ouăle, ricotta și parmezanul.  Se potrivește de sare și piper, se pune arpagicul tocat apoi amestecul se toarnă peste tarta semicoaptă. Se aranjează jumătățile de roșii, se presară parmezan și arpagic apoi tava se dă la cuptor pentru încă 25 - 30 de minute. 



Donna Hay, cea de la care am preluat rețeta, ne spune că tarta se poate servi caldă sau rece, a doua zi.



Poftă bună!