miercuri, 22 octombrie 2014

TARTA TATIN CU VINETE SI ROSII


Cine spune că tarta Tatin este desert? Deşi clasica tartă franţuzească se prepară cu fructe, aceasta poate fi preparată şi cu legume, devenind astfel o cină  sau un prânz delicios.
  Cred că această reţetă este printre ultimele, din acest an, în care folosesc vinete şi roşii proaspete, româneşti, din piaţă.  Din păcate vremea lor a cam trecut şi de acum înainte le vom găsi numai pe cele din import a căror gust nu se compară cu cele autohtone. 
Pentru realizarea acestei tarte aveţi nevoie de o tigaie din fontă, în care se pot pregăti legumele dar care se poate pune şi în cuptor. În lipsa acesteia se poate folosi, pentru pregătirea legumelor, o tigaie antiaderentă obişnuită, urmând ca aranjarea acestora într-o tavă pentru tarte,  să fie făcută după ce acestea sunt pregătite conform reţetei. La fel am procedat şi eu. 



Ingrediente:
- 1 foaie aluat pentru  patiserie
- 2 vinete (cca. 700 g)
- 8 roşii cherry
- 1 căţel de usturoi
- 100 g brânză feta
- ulei de măsline
- 1 lingură oregano uscat
- 1/2 linguriţă oţet balsamic
- sare, piper

Se încălzeşte cuptorul la o temperatură de 180 de grade C. 
Mai întâi pregătim vinetele: se spală, se şterg cu un prosop curat, se feliază în felii de cca 5 - 6 mm apoi se prăjesc pe rând, în puţin ulei de măsline. Vinetele prăjite se pun într-un vas, se presară puţină sare, piper  şi oregano apoi se acoperă vasul cu un capac pentru a se înmuia.  


Roşiile cherry se taie jumătăţi, se pun în tigaie cu puţin ulei şi se călesc cca 1-2 minute.
În tava pentru tarte se pune hârtie de copt şi se aranjează feliile de vinete printre care se intercalează jumătăţi de roşii, cu partea tăiată în sus (foto). 
În tigaia în care am prăjit vinetele şi roşiile se căleşte, într-o lingură ulei de măsline,  usturoiul zdrobit. După 1-2 minute se adaugă oţetul balsamic, se amestecă uşor apoi, cu  sosul format, se stropesc vinetele. 


Se acoperă tava cu aluatul de patiserie, în mijlocul acestuia se face o mică gaură pentru a elibera aburii formaţi, apoi se dă la copt până când aluatul capătă o culoare brun - aurie. 
Când este gata se scoate tava din cuptor, se acoperă  cu o farfurie de aceeaşi dimensiune  (eu am pus şi hârtie de copt), apoi, cu ajutorul unui prosop, cu ambele mâini, se întoarce tava cu susul în jos. 
Se desprinde uşor hârtia de copt apoi se presară brânza zdrobită 


Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu