marți, 22 septembrie 2015

GNOCCHI CU GORGONZOLA


Am început lucrul la acest fel de mâncare având în gând să prepar gnocchi carbonara cu gorgonzola. Pe parcurs am deviat de la clasica reţetă, am adăugat smântână, dar nu am pus parmezan şi gălbenuşuri. 
Astfel am avut o nouă reţetă şi pe masă o cină foarte gustoasă.


Ingrediente pentru 2 persoane:
- 600 g gnocchi proaspete
- 150 g brânză Gorgonzola
- 200 ml smântână dulce (32% grăsime)
- 150 g bacon
- 2 căţei de usturoi
- 20 g unt
- 6 - 7 fire pătrunjel verde
- sare
- piper

Gnocchi proaspeţi ( preparaţi în casă după reţeta de aici sau, când vă grăbiţi şi nu aveţi timp pentru a-i prepara, îi puteţi cumpăra de la Lidl de la raionul cu produse proaspete) se prăjesc 4 - 5 minute în unt. Când sunt gata se scot într-o farfurie şi se ţin la cald.


 În tigaie se pune baconul tăiat feliuţe şi se prăjeşte 1 - 2 minute. Când este aproape crocant se pune usturoiul tocat,  se lasă cca 1 minut la prăjit, se adaugă smântâna dulce şi brânza tăiată cubuleţe. 


Tigaia se ţine la foc mic, amestecând continuu până când brânza se topeşte şi se formează un sos cremos. Se potriveşte de sare şi piper. Gnocchi se pun în tigaia cu sos, se amestecă uşor, se adaugă pătrunjelul tocat şi se servesc fierbinţi.


Poftă bună!

marți, 8 septembrie 2015

CUPCAKES CU AFINE SI CIOCOLATA


Bine v-am regăsit. 


Ingrediente : 
- 200 g făină
- 100 g zahăr
- 100 g zahăr brun
- 125 g unt moale
- 2 ouă mari
- 40 g cacao
- 200 ml apă fierbinte
- 50 g ciocolată amăruie
- 50 g ciocolată cu lapte 
- 1 linguriţă ( rasă) praf de copt
- 1/2 linguriţă bicarbonat
- 1/4 linguriţă sare fină
- 100 g afine (pot fi congelate)

Crema de ciocolată:
- 300 ml frişcă 
- 200 g ciocolată cu lapte
- 100 g ciocolată amăruie
- 50 g afine proaspete

Începem cu pregătirea cremei de ciocolată: frişca lichidă se pune într-un vas la foc mic; se adaugă ciocolata tocată, amestecând continu până la topirea acesteia, se ia de pe foc şi se dă la rece pentru 3 - 4 ore. Atenţie! Frişca nu se fierbe!
Cuptorul se încălzeşte la 180 de garde C. 
Cacaoa se dizolvă în apa fierbinte, se pune pe foc, se dă un clocot apoi se pune la rece.
Se amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul şi sarea. 
În vasul mixerului  se pune untul moale, zahărul alb şi cel brun. Se mixează până rezultă o cremă. Se adaugă, pe rând câte un ou, mixând după fiecare până la încorporare completă. Se opreşte mixerul şi se adaugă siropul de cacao rece. Se amestecă uşor apoi, lingură cu lingură, se adaugă amestecul de făină. 
La sfârşit se adaugă ciocolata cu lapte şi cea amăruie tocată şi afinele 


Aluatul se repartizează în tava specială pentru muffins căptuşită cu hârtie.
Tava se dă la cuptor cca 20 - 30 de minute. După ce s-au copt, se scot din tavă şi se lasă să se răcească.
Între timp  se mixează frişca cu ciocolata, rezultând o cremă spumoasă. Crema se pune în poch şi se repartizează peste  fiecare cupcakes. La sfârşit, peste cremă, se pun şi câte 4 - 5 afine.