vineri, 19 februarie 2016

SHAKSHUKA


Nu se ştie exact de unde provine acest preparat, dar este cert că face parte din bucătăria arabă.  Mai exact este un amestec de bucătărie tunisiană, libiană, algeriană, marocană sau egipteană.  De asemenea, este foarte popular şi în Israel, unde, prin anii 1950, preparatul a fost introdus de către imigranţii evrei tunisieni, devenind unul din cele mai populare preparate cu ou. 
 Alimentul de bază fiind ouăle, preparatul se serveşte, de obicei, la micul dejun, dar, în Israel este de asemenea, o masă  de seară. Fiind o mâncare a atât de populară,  în Jaffa, în oraşul vechi, există un restaurant foarte renumit "Doktor Tripolitana shakshouka", deţinut de o familie de libieni, specializat în shakshuka dar şi alte preparate tradiţionale libiene, plin pe parcursul întregii zile de localnici sau turişti deopotrivă.
 De-a lungul timpului, la reţeta de bază,  au fost adăugate brânzeturi, în special feta, cârnaţi picant sau alte legume: anghinare, cartofi sau fasole.  Adăugând cârnaţi sau pastramă din carne de oaie sau vită obţinem "menemen", un preparat turcesc foarte asemănător cu shakshuka. 
Cu toate acestea spuse, vă recomand acest preparat pentru mic-dejunul din acest weekend. 


Ingrediente pentru 2 persoane:
- 4 ouă
- 1 ardei roşu, tăiat cubuleţe
- 1 ceapă mică, tocată
- 1 căţel de usturoi, tocat
- 1 cutie roşii Cherry în suc de roşii, tăiate cubuleţe
- 1 linguriţă boia de ardei
- 1 lingură ulei de măsline
- sare şi piper
- 1/2 legătură pătrunjel verde, tocat
- 1/2 linguriţă ardei iute tocat (opţional)
- 1/2 linguriţă chimen măcinat (opţional)
- un vârf de linguriţă zahăr (opţional)

Într-o tigaie mare (este de preferat cea din fontă),  se încălzeşte uleiul de măsline, se adaugă ceapa, usturoiul şi ardeiul şi se călesc, la foc mic, cca 8 minute. 



    Se adaugă roşiile tocate, sare şi piper, se amestecă uşor, punem capacul şi lăsăm legumele să se înăbuşe încă 10 minute la foc mic. Dacă vă place sosul de roşii mai dulce puteţi adăuga puţin zahăr şi dacă-l preferaţi  picant adăugaţi ardei iute după gust. Nu uitaţi de chimenul măcinat. 
    Cu dosul unei linguri se fac patru "cuiburi"  şi în fiecare "cuib" se sparge câte un ou. Ouăle se condimentează cu sare, piper şi boia iute, se pune capacul la tigaie şi se lasă la foc mic până când sunt făcute.


    Când ouăle sunt gata, aşa cum vă plac, mai moi sau mai tari, luaţi tigaia de pe foc, presăraţi pătrunjel verde tocat şi le serviţi fierbinţi. 


    Deşi shakshuka se serveşte la masă în tigaia în care a fost preparat, porţia mea am pus-o separat într-o farfurie pentru a o condimenta cu boia iute şi ardei iute tăiat rondele, aşa cum îmi place. 


    Poftă bună!

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu