marți, 22 martie 2016

HUMUS ISRAELIAN


De data aceasta vin cu o porţie de humus preparat după reţeta bucătarului şef al restaurantului Zahav din Philadelphia SUA, Michael Solomonov,  care pentru a prepara această reţetă a vizitat toate restaurantele de hummus din Israel în încercarea de a găsi cea mai bună reţetă. În opinia sa humusul trebuie să aibă o textură bogată, cremoasă dar şi un gust uşor de alune. 



Ingrediente:
- 500 g năut uscat
- 1 lingură bicarbonat de sodiu
- 7 căţei de usturoi necurăţaţi
- 4 căţei de usturoi decojiţi
- 120 ml ulei de măsline + 1 ligură pt. decor
- 1/4 linguriţă chimen măcinat
- 3 linguri tahini
- 3 linguri suc proaspăt de lămâie
- sare
- boia de ardei
- pătrunjel verde tocat

Năutul se pune într-un bol încăpător, se acoperă cu apă amestecată cu bicarbonatul de sodiu, trecând peste nivelul năutului cu cca 2 cm. Se pune vasul în frigider şi se lasă peste noapte la rece. Astfel bicarbonatul va frăgezi şi va înmuia boabele de năut.
A doua zi se scurge năutul şi se trece pe sub un jet de apă rece. 
Se pun boabele de năut într-o cratiţă, se acoperă cu apă,, trecând peste nivelul năutului cu cca 2 cm. se adaugă căţeii de usturoi şi se pune cratiţa la foc moderat. Se fierbe cca 40 de minute, timp în care năutul trebuie să fie fiert. Se scurge apa în care a fiert într-o cană şi se păstrează 2 linguri de năut întreg. Restul năutului se pune în vasul blenderului alături de jumătate din apa păstrată, jumătate din ulei,  4 căţei de usturoi, chimenul măcinat, o lingură suc de lămâie şi jumătate din tahini. Se mixează până obţinem o cremă densă. Se scoate humusul într-un castron, apoi se încorporează restul de tahini, ulei de măsline şi sucul de lămâie rămas şi dacă este nevoie 2 - 3 linguri apă în care a fiert năutul. Se omogenizează şi se potriveşte de sare. 
Humusul se pune în vasul pentru servire şi cu ajutorul unui polonic se fac cerculeţe pentr a-i da forma specifică, se toarnă ulei de măsline, puţin suc de lămâie, se decorează cu boia de ardei şi boabe de năut întregi.


Humusul se serveşte cu pâine pita.
Poftă bună!
Reţeta o găsiţi aici.

Un comentariu: