vineri, 26 martie 2010

CREVETI IN SOS DE ROZMARIN


Aş mânca în fiecare săptămână fructe de mare.
Fiind în Carrefour mi-au făcut cu ochiul creveţii din vitrină. Am trecut mai departe, dar numai 2 paşi că m-am întors în faţa vitrinei şi m-am auzit spunând vânzătorului să-mi pună vreo 500 g.
Navigând pe internet în căutarea unei reţete de preparare , am descoperit pe blogul lui Cristi Roman o reţetă foarte simplă de preparare a fructelor de mare.
Pentru o porţie vă trebuie:
- 300 g creveţi (am găsit numai congelaţi, buni şi aceştia)
- 3 linguri ulei de măsline
- 1/2 linguriţă pudră de rozmarin (sau rozmarin uscat)
- 2 căţei de usturoi
- puţină sare
Se spală creveţii, eventual se îndepărtează resturile de înveliş tare, dar se lasă cozile.
Uleiul de măsline se amestecă cu sarea şi cu usturoiul zdrobit apoi se deşartă peste creveţi.
Se amestecă bine, după care se lasă pentru 15 - 20 minute la marinat .
Se deşartă totul: creveţi şi sos într-o tigaie, unde se lasă la prăjit. Din când în când se întorc.
Se lasă pe foc până scade sosul şi încep să se prăjească creveţii, aproximativ 15 minute. Se scot creveţii pe o farfurie şi se stropesc cu suc de lămâie.

Un deliciu, mersi Cristi Roman. Chiar mi-am lins degetele.

sâmbătă, 20 martie 2010

VARZA CU CARNE LA CUPTOR



Mâncarea aceasta este o specialitate ungurească. Vă spun drept că nu ştiu cum se scrie corect care este denumirea acesteia, eu i-am spus "varză cu carne la cuptor".
NU este " Varză a la Cluj" , deşi se aseamănă.... oarecum.
Reţeta o ştiu de la mama soacră. O face delicioasă - întodeauna mănânc porţie dublă.
Este o mâncare care se potriveşte pentru o zi de duminică.
Ingrediente:
- 1 kg pulpă de porc
- 2 kg varză murata tăiată fâşii-fâşii (din piaţă de la oştezeni- clujenii cunosc )
- 750 g până la 1 kg smântână
- 1 ceapă mare
- 1 linguriţă piper
- 1 linguriţă boia de ardei
- 4 linguri ulei
- sare după gust (avînd în vedere că varza este sărată)
Varza se stoarce şi se pune în 2 linguri de ulei la călit.
Pulpa de porc se taie cubuleţe, ceapa se taie mărunt apoi se pun într-o tigaie încăpătoare la prăjit, unde se lasă până se albeşte carnea. Se adaugă piperul şi o cană de apă fierbinte, se pune capacul la tigaie şi se lasă la fiert. Când scade apa se mai adaugă câte o cană de apă fierbinte până ce carnea este fiartă. La sfârşit se pune boia de ardei.
Varza se căleşte în aproximativ 30 - 40 minute.
Intr-un vas de cuptor mai mare  se pune un strat de varză călită,
un strat de carne şi un strat de smântână.
Se repetă la fel pentru celelalte straturi până ce se termină varza şi carnea,
terminând cu smântâna. Se acoperă vasul şi se dă cratiţa la cuptor.
După o oră se ia folia de aluminiu şi se mai dă cratiţa la cuptor încă o jumătate de oră.

Cine doreşte poate servi cu smântână şi în farfurie.

Eu personal nu am mai adăugat smântână, cea folosită fiind îndestulătoare pentru mine
(aţi observat cât a fost de grasă smântâna folosită).
Acuma nu că mă laud, dar şi mie mi-a ieşit delicioasă.
Poftă bună!

duminică, 14 martie 2010

AMANDINE



Amandinele sunt de departe cele mai dorite deserturi în familia mea.
Ştiţi de ce? Pentru că au muuuultă ciocolată.
Ingrediente pentru blat:
- 6 ouă
- 200 g zahăr
- 5 linguri apă rece
- 200 g făină
- 30 g cacao
- 40 ml ulei
- 1 plic praf de copt
Se separă ouăle; albuşurile se bat spumă. Se adaugă apa, zahărul şi se bate energic cu mixerul până ce acestea se întăresc. Se adaugă, pe rând, gălbenuşurile şi uleiul.
Făina se amestecă cu cacaoua şi praful de copt apoi se adaugă în compoziţia de ouă, câte o lingură, amestecând după fiecare uşor cu o spatulă. Compoziţia se pune înt-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace aproximativ 30 minute.
Ingrediente pentru cremă:
- 500 ml lapte
- 3 gălbenuşuri
- 230 g zahăr pudră
- 100 g unt
- 40 g amidon alimentar
- 40 g făină
- 4 linguri cacao
Se pun la fiert 400 ml lapte împreună cu zahărul.
Într-un bol se pune făina cu amidonul, se adaugă 100 ml lapte rece, se amestecă şi la urmă se pun gălbenuşurile. Această compoziţie se pune în laptele care fierbe.
Se lasă la fiert până ce amestecul începe să fie ca o maioneză, apoi se adaugă cacaoua, amestecând continuu până se îngroaşă.
Se ia compoziţia de cacao de pe foc şi se lasă la răcit. Când încă este călduţă se adaugă untul şi se mixează, rezultând o cremă spumoasă de cacao.
Ingrediente pentru glazura de ciocolată:
- 220 g ciocolată
- 100 g unt
- 3 linguri ulei
- 1 lingură zahăr pudră
Pentru glazura de ciocolată am folosit reţeta de la Kinder Pingui. Este foarte uşor de făcut şi reuşeşte întodeauna.
Am pus pe bain-marie ciocolata ruptă bucăţele, untul, uleiul şi zahărul pudră. După ce toate s-au topit, le-am lăsat 1 - 2 minute pe aburi apoi am luat glazura şi am lăsat-o să se răcorească.

Ingrediente pentru sirop:
- 500 ml apă
- 250 g zahăr
- 30 g cappuccino
- 1 fiolă esenţă de rom
Se fierb toate ingredientele. Se lasă la răcit. Blatul se taie în două şi se însiropează din abundenţă cu siropul răcit.

Prăjitura se taie cubuleţe şi se glazurează fiecare bucată cu glazură de ciocolată. Deasupra fiecărei bucăţi de prăjitură se pune un moţ de crema de ciocolată.
 

joi, 11 martie 2010

OREZ CU COTLET DE PORC SI LEGUME


Ingrediente:
- 500 cotlet de porc
- 20 g unt
- 250 g orez
- 1 ceapă
- 1 ardei rosu
- 2 linguri de ulei
- piper
- 200 ml vin alb
- un cub knorr de legume
- 2 morcovi mijlocii
Cotletul de porc se spală şi se taie cubuleţe, apoi se prăjeşte în unt şi ulei.
Ceapa se toacă mărunt, morcovii se taie rondele, ardeiul cubuleţe după care se pun în tigaie alături de carne. Se călesc puţin apoi se pune orezul spălat.
Se pune o cană şi jumătate de apă, vinul alb, sare, piper, cubul knorr, se acoperă vasul şi se lasă să fiarbă aproximativ 40 minute.
In cazul în care carnea nu este fiartă se mai adaugă câte puţină apă până ce aceasta a fiert.
La sfârşit se pune pătrunjel verde tocat.

duminică, 7 martie 2010

TORT CU FRIŞCĂ ŞI TOPPING DE COACĂZE


La Mulţi Ani , de 8 Martie!
Cu multă dragoste, pentru voi, doamnelor, am pregătit acest tort minunat.
Să aveţi o zi cât mai frumoasă .
Ingrediente pentru blat :
- 120 g zahăr
- 150 ml lapte
- 40 g cacao
- 250 g margarină
- 250 g făină
- 3 ouă
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahăr vanilat
Ingrediente pentru cremă şi topping:
- 250 g coacăze
- 250 g compot de vişine
- 80 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 lingură amidon
- 350 ml frişcă
- 1 plic întăritor de frişcă
- 50 g fulgi de migdale
Se amestecă zahărul, zahărul vanilat, praful de copt şi cacaoa; laptele se pune într-o crăticioară pe foc, se pune margarina, iar când aceasta s-a topit se adaugă ingredientele uscate. Se lasă la fiert 2 minute. Se ia de pe foc şi se răceşte.
După răcire se adaugă făina în ploaie, se amestecă uşor; ouăle se separă, gălbenuşurile se adaugă, câte unul în compoziţie, iar albuşurile se bat spumă tare şi se înglobează şi acestea uşor .
Se toarnă într-o formă tapetată cu hârtie şi se coace aproximativ 40 minute.
Se lasă să se răcească apoi se taie în două.
Pentru prepararea cremei se procedează astfel: se strecoară compotul de vişine, fructele împreună cu coacăza se pun la fiert împreună cu 125 ml apă, 60 g zahăr şi zahărul vanilat.
Amidonul se amestecă cu compotul de vişine. Se adaugă la compoziţia de fructe şi se dă în clocot. Se lasă aproximativ 2 minute la fiert, după care se răceşte.
300 g frişcă se bate cu 20 g zahăr, iar când este aproape gata se adaugă întăritorul de frişcă şi se mai bate 1 minut.
Cu frişca obţinută se umple blatul.
Deasupa se repartizează compoziţia de fructe şi se dă la rece 3 ore.
Se bate restul de frişcă şi se unge marginea tortului.
Marginea tortului se decorează cu fulgi de migdale prăjiţi uşor.

vineri, 5 martie 2010

RULADA CU CREMA DE CIOCOLATA


Ingrediente:
- 6 oua
- 60 faina
- 30 cacao
- 1 fiolă esenta rom
- 1 lg ulei
- 60 zahar
Pentru crema :
- 200 ml frisca
- 100 cioco
- 100 unt
Pentru crema ornament :
- 50 unt
- 1 lg cacao
- 1 lg plina zahar pudra
-1 plic glazură de ciocolată Dr.Oetker
Pentru blat se bat albuşurile spumă; se adauga zahărul, se bate în continuare până spuma este foarte tare, se adaugă esenţa de rom, uleiul şi ingredientele solide .
Compoziţia se toarnă într-o tavă dreptunghiulară tapetată cu hârtie de copt ( tava mea a fost cam mică, vă recomand să folosiţi o tavă de 30/25 ) şi se dă la cuptorul încălzit pentru 30 minute. Când blatul este copt, se scoate din cuptor şi se pune pe un şervet de bucătărie umed şi se rulează strâns. Se lasă să se răcească.
Pentru crema se topeşte ciocolata în 50 ml frişcă lichidă, se adaugă untul şi se lasă pe foc până se topeşte şi acesta.
Restul de frişcă se bate, se adaugă crema de ciocolată răcită, apoi se mai bate foarte puţin.
Atenţie! Nu bateţi prea mult pentru că riscaţi să se taie crema. Bateţi numai cât este necesar să se integreze toată crema de ciocolată.
Se întinde blatul, se repartizează crema peste jumătate din blat,

apoi acesta se rulează în folie alimentară şi se dă la rece pentru aproximativ 2 - 3 ore.

Pentru ornarea ruladei am preparat glazura de ciocolată, conform instrucţiunilor de pe ambalaj , şi am acoperit toată rulada;
separat am frecat untul spumă cu zahărul, am adăugat cacao, apoi cu crema rezultată am ornat rulada. Pe fiecare "moţ" de cremă am pus câte o cireaşă cockteil .


Reţeta de aici.

miercuri, 3 martie 2010

PREMII

A venit, în sfârşit, timpul să culeg premiile lăsate pentru mine de Carmen Amalia Craita şi
Just me
Eu le mulţumesc tare mult şi le ofer mai departe celor din listuţa mea de bloguri.

marți, 2 martie 2010

FRIPTURA DE PORC CU SOS DE MERISOARE


Iată un preparat ardelenesc care cu siguranţă vă va încânta simţurile gustative.
Prima dată am gustat friptură de porc cu sos dulce - era de vişine, în casa, pe atunci, a viitoarei mele mame-soacre. La început am fost reticentă la astfel de mâncăruri, eu o ardeleancă get-beget, obişnuită cu fripturi "stropite" cu untura în care s-au prăjit, aşa cum le făcea bunica, dar după a doua - a treia înghiţitură am început să-mi schimb complet părerea şi chiar a ajuns să-mi placă.
O puteţi prepara pentru masa de duminică, când aveţi invitaţi şi vreţi să-i surprindeţi sau pur şi simplu când vreţi să vă răsfăţaţi cu ceva dulce-picant.
Ingrediente friptură de porc:
- 500 g pulpă de porc proaspătă
- 500 g pulpă de porc afumată
- 2 linguri untură de porc
- 1 cană vin roşu
- 1/2 cană apă
- sare
- piper
- boia
Pulpa de porc se spală, se porţionează în felii de un deget grosime şi se aşează în tavă: o felie de carne proaspătă, una afumată, una proaspătă, una afumată, etc.
Peste ele se pun condimentele, untura şi se toarnă apa şi vinul. Se acoperă tava cu o folie de aluminiu şi se dă la cuptor la foc mic. Din când în când se mai stropesc cu zeama formată în tavă.
In ultimele minute se ia folia de pe tavă, carnea se întoarce şi se mai dă la cuptor să scadă zeama şi să se rumenească friptura.
Ingrediente pentru sos:
- un borcan de 400 g merişoare sălbatice
- un cub unt (50g)
- 1 lingură ulei
- 3 linguri cu făină
- 1/2 linguriţă nucşoară
- 2oo - 300 ml de lapte
- sare
- piper
Puneţi untul şi uleiul într-o crăticioară mică, adăugaţi făina şi căliţi uşor, amestecând continuu, cu mare atenţie pentru a nu se arde făina, aceasta trebuie să rămână albă.
Se adaugă laptele, amestecând pentru a nu se forma cocoloaşe, apoi merişoarele, sare, piper şi nucşoară. Sosul se lasă la fiert 10 - 15 minute, iar dacă este prea gros, se diluează cu lapte.
Lângă friptură am făcut un piure de cartofi cu lapte şi unt.