vineri, 30 noiembrie 2012

PREMIU


Dragii mei, azi am avut plăcerea şi marea bucurie de a pune pe raftul cu premii  premiul Dardos oferit de Any , o prietenă virtuală dragă mie, căreia îi mulţumesc tare mult şi o îmbrăţişez cu drag. Mă simt foarte onorată de premiul primit, de ce înseamnă acest premiu,  de faptul că Any s-a gândit la mine. 
Premiul Dardos a fost creat de scriitorul spaniol Alberto Zambade în anul 2008 pentru a premia blogurile implicate în a transmite valori etice, literare şi culturale. Acest premiu a făcut înconjurul lumii,  ajungând acum şi pe modestul meu blog.


Tradiţia spune ca blogul care primeşte premiul să-l transmită mai departe la alte 10 bloguri. 
Din multitudinea de bloguri  dragi mie mi-a fost tare greu să aleg 10 . Din punctul meu de vedere meritau mult mai mult de 10 bloguri să fie premiate . Pentru acest motiv o să-l ofer tuturor blogherilor perseverenţi, celor care ne oferă zi de zi noi reţete, trucurile şi experienţa lor culinară.


miercuri, 28 noiembrie 2012

OUA EN COCOTTE



Sâmbăta şi duminica sunt  zilele din săptămână când reuşim să luăm micul dejun în familie. Păcat că nu se întâmplă în fiecare week-end. De fiecare dată mă străduiesc să prepar ceva mai special. 
Pentru una din zilele week-endului prelungit care vine o să prepar ouă en cocotte. 
După cum vedeţi am mai preparat şi altă dată dar nu am reuşit să le postez. Ouăle en cocotte sunt deosebite atât prin varietatea ingredientelor folosite la preparare cât şi prin prezentarea lor, a  felului  în care sunt servite la masă, fiecare individual, în vase speciale denumite "ramequin". Aceste vase sunt termorezistente şi pot fi  din porţelan, sticlă sau ceramică, aşa cum sunt cele de mai jos. 


Pentru trei persoane am folosit:
- 4 ouă
- 20 g unt moale
- 100 g kaizer tăiat feliuţe subţiri
- 50 g şuncă tăiată mărunt
- 50 g salam picant tăiat feliuţe 
- 50 g brânză mozzarella  tip " Napolact "
- 50 g caşcaval 
- 2 linguri smântână
- 2 roşii cherry

Kaizerul se rumeneşte puţin într-o tigaie mică cu o linguriţă ulei de măsline.


Formele  se ung cu unt , 


Se repartizează brânza în fiecare vas, se sparge câte un ou în vasele rameqin şi două ouă în vasul mai mare,


iar peste acestea se pune şunca şi salamul.


Caşcavalul dat pe răzătoare se amestecă cu smântâna şi se întinde deasupra ouălor având grijă să nu se spargă gălbenuşul. În final se pun roşiile cherry tăiate în două şi pătrunjel verde. 


Vasele se pun într-o tavă. Se adaugă apă fierbinte până la jumătatea vaselor apoi se dau la cuptor pentru
 20 - 30 minute sau mai mult, până se coagulează ouăle.


Sunt delicioase !

luni, 26 noiembrie 2012

CURRY DULCE


Am mai preparat eu mâncăruri  în care am folosit amestecul de condimente curry. Nu este o noutate pentru mine folosirea acestui ingredient, ca dovadă faptul că -l folosesc de foarte multe ori, de data aceasta   cu muşchiuleţ de porc. Astăzi am preparat o reţetă indiană simplă, care se pregăteşte foarte rapid şi pentru care  nu avem nevoie de foarte multe ingrediente.


Iată ce am folosit pentru două porţii:
- 500 g muşchiuleţ de porc
- 1 ceapă mare
- 2 căţei de usturoi
- 1 morcov
- 200 g roşii din conservă
- 1 lingură pudră curry
- 1,5 linguri zahăr brun
- 1 lingură oţet
- sare, piper negru măcinat

Se pregătesc toate ingredientele: carnea se spală şi se taie cubuleţe, ceapa şi usturoiul se curăţă şi se taie mărunt; morcovul se curăţă şi se taie rondele.
In vasul wok se încing 2 linguri de ulei, se pune ceapa şi se căleşte aproximativ 4 minute, până se rumeneşte. Se adaugă usturoiul, 


apoi praful curry. Se prăjesc toate 1 - 2 minute . Totul se stinge cu oţet. 


Ceapa şi usturoiul se scot din vas şi se pun deoparte . Carnea de porc se pune în uleiul rămas  şi se lasă la prăjit 


până se rumeneşte pe toate părţile. Se condimentează cu sare şi piper, 


se reintroduce ceapa prăjită şi usturoiul, roşiile, morcovii zahărul brun, o jumătate cană de apă fierbinte, 


se pune capacul şi se lasă la fiert 


până scade lichidul, aproximativ 30 minute.


Curry de porc l-am servit cu orez fiert.


Un deliciu. Sursa mea de inspiraţie este aici.

vineri, 23 noiembrie 2012

FURSECURI CU BEZEA SI CREMA DULCE DE LECHE



Se mai duce un an. Începem iar pregătirile pentru sărbătorile de Crăciun. Ştiu că este cam devreme dar la câte avem de făcut este bine să ne luăm măsuri de precauţie şi să ne întocmim din timp  o listă cu antreuri, mâncăruri (aici eu nu fac nici o listă, preparatele tradiţionale fiind cele care vor sta pe masa de Crăciun) dar  mai ales  dulciurile pe care intenţionăm să le preparăm.  Pe lista dulciurilor o să fie trecute şi aceste fursecuri cu bezea şi cremă dulce de leche. Sunt minunate. 
Fursecurile se pot pregăti din timp, chiar cu 4 - 5 zile înainte, păstrându-se în cutii închise într-un loc răcoros, iar bezelele se pot păstra până la o săptămână (chiar mai mult) în bucătărie, închise într-un borcan din sticlă.
  

Ingrediente pentru fursecuri:
- 270 g făină
- 100 g zahăr tos fin
- 150 g unt
- 1 gălbenuş 
- 1 praf de vanilie
- 1 plic praf de copt
- o priză sare

Untul moale la temperatura camerei se freacă cu zahărul şi zahărul vanilat până devine cremos. Se adaugă gălbenuşul  de ou, se amestecă până se încorporează şi acesta. Făina se amestecă cu praful de copt şi sare apoi se încorporează  la amestecul de unt, amestecând totul cu mâna. 


Se frământă până se obţine un aluat ferm . Aluatul se înveleşte în folie alimentară şi se dă la frigider 1 oră. 


După ce aluatul a stat la rece se întinde pe blatul de lucru (nu este necesară înfăinarea acestuia) până la o grosime de 5 mm . Se taie cu forma specială rotundă sau cu un păhărel potrivit. 


Se pun în tava de copt teflonată, neunsă şi se coc în cuptorul preâncălzit câte 10 minute la 170 grade.


Intre timp se prepară bezeaua din:
- 4 albuşuri de ou
- 220 grame zahăr tos fin 
- 50 ml apă
- 1 lingură cafea ness
- un praf de sare

- 200 - 250 g dulce de leche 

Apa şi zahărul tos se pun pe foc şi se prepară un sirop gros. Se fierbe 5 minute la foc mic. Se ia de pe foc şi se adaugă cafeaua instant.   Albuşurile se bat spumă tare cu praful de sare. 

Se adaugă siropul de cafea fierbinte ( la viteza maximă a robotului de bucătărie)


şi se bat până se răceşte bezeaua ( 8 - 10 minute).


Cu ajutorul  şpriţului punem spuma în tava tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt şi tapetată foarte bine cu făină formând bezele aproximativ de aceeaşi mărime cu fursecurile. 
Se pun în cuptorul preâncălzit,  la o temperatură de 170 grade şi se coc aproximativ o oră sau chiar mai mult, lăsând uşa cuptorului întredeschisă. Verificaţi mereu starea acestora, bezelele trebuind să aibă suprafaţa tare când sunt gata .


Dulcele de leche l-am preparat cu o zi înainte aşa că am început treaba pentru desăvârşirea acestor prăjiturele. Pe fiecare fursec am uns un strat când mai gros, când mai subţire (ălea cu strat mai gros pentru mine), de dulce de leche iar deasupra cîte o bezea. 


Am ornat cu ciocolată topită. 


Dacă tot îi  sărbătoare merg foarte bine alături de un lichior de ciocolată sau Amaretto.



miercuri, 21 noiembrie 2012

CONOPIDA CU MAIONEZA



Vă place salata de  vinete cu maioneză? Sunt convinsă că majoritatea o să spuneţi da. Atunci trebuie să vă placă şi conopida cu maioneză, deşi nu este o salată atât de populară ca cea de vinete.  
Ingrediente pentru salată:
- o conopidă de 1 kg (aproximativ)
- 3 linguri maioneză
- 2 linguri smântână
- 3 căţei de usturoi
- sare, piper alb




Mai întâi pregătim conopida: se spală, se rupe sau se taie în bucheţele potrivite şi se pun la fiert în foarte puţină apă clocotită, numai cât să le cuprindă. Se fierb apoi se strecoară şi  se lasă să se răcească.



Maioneza se amestecă cu smântâna, usturoiul tocat, sare şi piper alb. 
Conopida rece se pune într-un castron înalt şi cu ajutorul blenderului se toacă .  Eu o prefer mai fină, dar să se simtă textura acesteia . Se amestecă cu maioneza, se potriveşte de sare şi se aranjează pe platouri sau în castronele şi se ornează cu măsline, pătrunjel verde. 



Tare bună a fost unsă pe felii de pâine cu seminţe (proaspăt scoasă din cuptor) . Vara este şi mai bună lângă o roşie proaspătă de grădină. 

sâmbătă, 17 noiembrie 2012

TORT AMANDINA




Pentru  mine şi familia mea  luna noiembrie este plină de evenimente şi sărbători onomastice. Şirul evenimentelor  începe cu ziua de naştere a tatălui meu, după trei zile ziua de nume a soţului meu, peste o săptămână ziua de naştere a unei mătuşi dragi mie şi spre mijlocul lunii  ziua de naştere a nepoatei mele precum şi a cumnatei mele. 
Tortul Amandină mi s-a părut cel mai potrivit pentru a-l prepara pentru ziua tatălui meu. Am avut dreptate.
A avut un succes nemaipomenit fiind păpat tot - tot. Nu mi-a mai rămas nici măcar o feliuţă pentru a-l imortaliza.  Noroc cu mătuşa mea, care gustând din tort mi-a spus că i-ar place tare mult  să-i fac unul la fel pentru ziua ei. Cum mi-i tare dragă mătuşa Nastasia i l-am făcut cu mare plăcere.



Ingrediente blat
- 5 ouă
- 170 g zahăr
- 160 g făină
- 4 linguri apă rece
- 25 g cacao
- 30 ml ulei
- 1 plic praf de copt Dr. Oetker

Se începe cu prepararea blatului: albuşurile se bat spumă cu un praf de sare; se adaugă zahărul, se bat până ce acesta se topeşte apoi se adaugă  apa. Gălbenuşurile se freacă bine cu uleiul şi se adaugă în fir subţire peste albuşurile bătute spumă; făina se amestecă cu cacaua şi praful de copt apoi, cu ajutorul unei linguri, se pune pe rând în spuma de ouă, amestecând  uşor cu o spatulă.  Compoziţia se pune în tava de tort de 26 cm tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptorul încălzit în prealabil, unde se coace 30 - 35 minute. Până trece testul scobitorii .


Ingrediente cremă:
- 250 g unt de 82 % grăsime
- 100 g zahăr pudră
- 2 gălbenuşuri
 - 4 linguri cacao 
- 5 - 6 picături esenţă de rom 

Pentru umplerea tortului am avut de ales între crema ganache, folosită de  mine la prepararea prăjiturii Amandina şi crema de unt, aceasta din urmă fiind preferată de data aceasta.
Untul l-am frecat spumă cu zahărul pudră. Cu mixerul la viteză maximă se freacă până se topeşte zahărul rezultând o cremă spumoasă. Am adăugat gălbenuşurile câte unul,


apoi cacaua. 



Cu mixerul  pornit la viteză maximă se freacă crema până ce aceasta devine foarte spumoasă .



Ingrediente sirop:
- 200 ml apă
- 200 g zahăr
- 100 ml cafea espresso concentrată

Pentru sirop se prepară o cafea espresso din 100 ml apă şi 2 linguri cafea. Într-un ibric se fierbe apa cu zahărul, cam 5 minute,  apoi se amestecă cu cafeaua. Se răceşte.
Blatul rece se taie în două; partea de jos se pune pe  platoul de servire tapetat cu hârtie ornamentală, dar şi două foi A4 puse sub blat pentru a proteja hârtia ornament,   se însiropează  bine, apoi se pune trei sferturi din cremă şi se întinde uniform pe suprafaţa foii de tort. 


Se acoperă cu cel de-al doilea blat, se  însiropează şi se unge cu un strat subţire  din crema rămasă. 
Deasupra tortului am pus o glazură de ciocolată,  cumpărată de data aceasta.

Glazură: 
- o cutie glazură Dr.Oetker de 200 g 


Am pus tortul la rece . După două ore am îndepărtat hârtiile A4 şi am ornat tortul cu crema rămasă şi  ornamente din ciocolată  .


Am pus tortul la rece până a doua zi .


Un deliciu!!!!
La mulţi ani tuturor sărbătoriţilor din luna noiembrie!!!!!!!!!!!

vineri, 16 noiembrie 2012

GHIVECI DE LEGUME



O mâncare simplă ce poate fi mâncată atât de post, alături de legume la grătar stropite cu ulei de măsline sau alături de o pulpă de pui când nu ţineţi post. 
Ghiveciul de legume sau tocana de legume, cum mai este cunoscută această mâncare este simplu de realizat. Sunt convinsă că majoritatea dintre voi cunoaşteţi acest fel de mâncare şi l - aţi preparat măcar o dată, dar poate printre cititoarele blogului meu  se află şi persoane mai tinere, la început de drum prin ale bucătăriei.
Iată ce am folosit:
- 1 morcov
- 1 ardei roşu
- 1 ceapă
-1 roşie
- 3  cartofi 
- 150 g orez cu bob rotund
- o cană supă preparată din 1 cub Knorr de legume 
- 3 linguri ulei de măsline
- sare
- o legătură frunze de pătrunjel 

Pregătim legumele: ceapa se toacă mărunt; ardeiul spălat se taie cubuleţe; morcovul curăţat se taie rondele; roşia  se decojeşte şi se taie cubuleţe;  cartofii curăţaţi de coajă se taie cubuleţe.
În uleiul încins punem ceapa, ardeiul şi morcovul şi lăsăm legumele la călit până se înmoaie.  Adăugăm cubuleţele de roşii şi orezul spălat şi scurs de apă. Amestecam de câteva ori apoi punem supa de legume. Lăsăm să fiarbă la foc mic până orezul este fiert pe jumătate  moment în care adăugăm cartofii cubuleţe. Completăm cu apă fierbinte, potrivim de sare, punem capacul şi lăsăm la fiert la foc mic încă 15  - 20 minute. 


La sfârşit se adaugă pătrunjelul verde tocat. 
După nici o oră de cînd m-am apucat de treabă am obţinut o mâncare de legume pe care de cele mai multe ori prefer să o mănânc fără nimic alături. 



luni, 12 noiembrie 2012

GULYAS CU COSTITE DE PORC


O mâncare cunoscută de când mă ştiu, preparată la bunica acasă, apoi la mama şi în cele din urmă şi la noi în casă. Aceasta este tocana de cartofi, cum este cunoscută în zona noastră, dar, care  de fapt este tradiţionalul gulyas unguresc.  Pentru noi este o mâncare prea comună şi poate de aceea nu am postat-o până acum. Gulyasul  unguresc poate fi preparat sub formă de tocană din carne vită cu cartofi sau găluşte (pot fi şi ambele) sau supă  şi trebuie să conţină neapărat paprika (boia de ardei). Un gulyas bine făcut nu trebuie îngroşat cu făină. Trebuie pusă cantitatea de carne şi cartofi suficientă pentru  a îngroşa conţinutul mâncării. 
Trecând azi pe la măcelărie, din vitrina frigorifică mi-au atras atenţia nişte costiţe tare frumoase, pline de cărniţă şi un strat subţirel de grăsime şi m-am hotărît imediat să le iau, neştiind în acel moment ce o să fac cu ele. Până acasă m-am decis:



Gulyas cu costiţe de porc:
- 600 g costiţe de porc
- 10 cartofi mari (aproximativ 1 kg)
- 2 cepe mari
- 1 roşie  bine coapte
- 1 linguriţă untură de porc
- 2 linguri de ulei
- 1 linguriţă boia de ardei
- 1 linguriţă Eros Pista ( pastă de ardei iute)
- 1 linguriţă piper
- sare
- 1 linguriţă cimbru 
2 foi de dafin

Costiţele se spală şi se taie în porţii potrivite. Ceapa tocată se căleşte în uleiul încins şi untură aproximativ 1- 2 minute la foc mic, amestecând mereu până devine lucioasă. Nu trebuie lăsată să se prăjească!  Se adaugă costiţele şi mai lăsăm 3 - 4 minute.   Adăugăm boia de ardei, amestecăm de 2 ori 


şi punem apă fierbinte  cât să treacă peste bucăţile de costiţe. Se condimentează cu piper, sare, pasta de ardei iute, preprata ca aici, se acoperă cratiţa cu capacul şi se fierbe la foc mic. 


Când costiţele au fiert adăugăm cartofii curăţaţi de coajă şi tăiaţi (de obicei la acest fel de mîncare cartofii se taie cubuleţe, dar eu am preferat de data aceasta să-i tai pe lung), roşia decojită şi tăiată cubuleţe, 


foile de dafin, cimbru, completăm cu apă fierbinte cât să treacă peste cartofi, punem capacul şi lăsăm la fiert.


După 20- 30 de minute gulyasul este gata. 


Se potriveşte gustul de sare, piper şi ardei iute, se presară frunze de pătrunjel verde tocat şi se mănâncă alături de castraveţi muraţi sau alte murături.