luni, 28 octombrie 2013

PENNE CU VINETE SI MOZZARELLA



Nu ştiţi ce să mai gătiţi pentru cină? Vă spun eu! Paste cu vinete şi mozzarella. Am preparat şi eu acest fel de mâncare inspirându-mă din cartea lui Jamie Oliver. Acesta spunea că mâncarea aceasta este una dintre acele mâncăruri "ca la mama acasă" - e reconfortantă şi îţi dă o senzaţie de bine.  Si chiar este. 


Ingrediente pentru 4 porţii:
- o vânătă mare
- 2 căţei de usturoi, curăţaţi şi tăiaţi felii
- o ceapă, curăţată şi tocată mărunt
- 2 conserve a câte 400 g de roşii de bună calitate
- ulei de măsline extravirgin
- o lingură oţet balsamic
- o legătură de busuioc proaspăt, cu frunzele rupte şi tulpinile tocate
- 4 linguri smântână
- 450 g paste penne
- 200 g brânză mozzarellaîmbrace peste tot cu ulei.
- sare de mare şi piper negru
- opţional se pun şi 1 sau 2 ardei iuţi uscaţi sau proaspeţi, tocaţi sau sfărâmaţi

Se îndepărtează  ambele capete ale vinetei şi se taie cubuleţe de 1 cm.  Într-o tigaie mare se pun  4 - 5 linguri ulei de măsline şi, după ce acesta s-a înfierbântat, se pun cubuleţele de vinete la călit. Se amestecă imediat pentru ca acestea să se îmbrace peste tot cu ulei. Se călesc 7 - 8 minute la foc mediu. 


Se adaugă ceapa şi usturoiul. 




Când  s-au rumenit uşor se adaugă roşiile din conservă şi oţetul balsamic. Se amestecă şi se condimentează cu sare şi piper apoi tulpinile de busuioc. Pentru un gust picant se adaugă ardeiul iute. Eu am pus. 
Se fierbe totul la foc mic. După circa 25 minute se adaugă smântâna. 




Pastele se fierb în apă sărată conform indicaţiilor de pe pachet până când se înmoaie apoi se scurg. 
Pastele se pun într-un castron mare şi se amestecă cu sosul cremos de vinete şi roşii. 
Frunzele de busuioc se toacă, mozzarella se zdrobeşte sau se rupe apoi se presară peste paste, lăsându-le să stea cam 30 de secunde. 


Aceste paste se servesc în boluri când mozzarella începe să se topească . 


Pentru un plus de savoare se rade şi parmezan proaspăt.


Poftă  bună!

luni, 21 octombrie 2013

TORT CU CREMA DE DOVLEAC


Desertul pentru weekendul ce tocmai a trecut a fost un mic tortuleţ  cu iz de toamnă.  Cum aveam un dovleac plăcintar nu mi-a fost greu să aleg şi desertul. Desert cu dovleac. Am spălat dovleacul, l-am decojit apoi l-am tăiat cuburi destul de mărişoare. Le-am pus într-o cratiţă cu puţină apă şi l-am lăsat să fiarbă înăbuşit aproximativ 10 minute. Imediat l-am scos din apă şi l-am lăsat la răcit şi la scurs. După câteva ore sau a doua zi se pune în blender şi se prepară piureul care va fi folosit la creme sau ca adaos în blat la prăjituri. 


Ingrediente pentru blat:
- 1 ou
- 80 g zahăr
- 75 g făină
- 1 lingură cu ulei
- 1 lingură cu lapte
- 1 lingură cu cacao
- 1/4 linguriţă cu praf de copt
- coaja rasă de la 1/2 portocală

Ingrediente pentru cremă:
- 200 g piure de dovleac 
- 50 g zahăr
- 75 g mascarpone
- 200 ml smântână pentru frişcă
- zeama şi coaja de la 1/2 portocală
- 5 g gelatină

Finisare:
- 100 g marţipan 

Se încălzeşte cuptorul la 190 grade C. 
Începem cu prepararea blatului: cu mixerul pornit la viteză maximă se bate oul cu zahărul până ce acesta îşi dublează volumul. Se reduce viteza mixerului la treapta inferioară şi se adaugă uleiul şi laptele apoi făina amestecată în prealabil cu cacao, praf de copt şi coaja de portocală. Compoziţia se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt. Am folosit o tavă cu un diametru de 15 cm. Se coace 20 minute. 

Pentru prepararea cremei procedăm astfel: Gelatina se hidratează 10 minute în sucul de portocală amestecat cu 1 lingură de apă rece. Gelatina hidratată se încălzeşte până la topire apoi se încorporează în piureul de dovleac. Se adaugă zahărul, coaja de portocală  şi mascarpone.  Se bate smântâna pentru frişcă apoi se încorporează în crema de dovleac. 


Tava în care s-a copt blatul se tapetează cu folie alimentară. Blatul se taie în două. Primul  blat se pune pe fundul tăvii, se acoperă cu crema de dovleac apoi se acoperă cu al doilea blat.
 Tava se dă la frigider pentru 3 - 4 ore.  


Pentru fasonare am folosit 100 g marţipan pe care l-am întins peste tort . Din ce a rămas am confecţionat şi  3 dovlecei în miniatură. 


Poftă bună!


joi, 17 octombrie 2013

CIORBA DE CONOPIDA



Astăzi vă propun o delicioasă ciorbă de conopidă. Aceasta se prepară extrem de rapid dacă aveţi supă de pui, aşa cum am avut şi eu. În cazul în care nu aveţi supă de pui gata preparată, în oala în care se prepară supa puneţi la fiert un spate de pui sau nişte aripi precum şi o rădăcină mică de pătrunjel şi una de ţelină , care vor fi scoase când ciorba este gata, după care urmaţi instrucţiunile de preparare aşa cum sunt redate în prezenta reţetă. 


Ingrediente:
- 1 conopida (aprox. 800 g)
- 4 litri supă de pui
- 1 morcov
- 1 ceapă mică
- 2 linguri de ulei
- 250 g smântână
- 2 gălbenuşuri 
-1 legătură pătrunjel verde

Conopida se spală apoi se desface în bucheţele.  Morcovul curăţat se dă pe răzătoarea mică, apoi se înăbuşă într-o oală cu puţin ulei. Când s-a înmuiat se adaugă ceapa tocată, se amestecă de câteva ori şi se stinge cu supa de pui. Se adaugă  conopida şi se lasă să fiarbă la foc mic. 


Când conopida este fiartă se trage oala de pe foc şi se adaugă  gălbenuşurile  bătute cu smântâna . Se pune din nou oala pe foc şi se lasă să mai dea vreo două clocote. Dacă este cazul se adaugă sare.


Se presară pătrunjel tocat.
Poftă bună!

luni, 14 octombrie 2013

MINI CHEC CU AFINE



După cum se ştie afinele sunt fructe minune pentru organism. Medicii  sunt de părere că aceste fructe sunt printre cele mai bogate în antioxidanţi şi substanţe nutritive. Mai mult, nutriţioniştii recomandă ca fructele şi legumele de culoare albastră, violetă sau purpurie să nu lipsească din alimentaţia noastră. 
Nu vreau să ţin aici o prelegere despre aceste fructe miraculoase, vreau doar să vă arăt o nouă reţetă în care le-am folosit.


Ingrediente:
- 3 ouă
- 250 g zahăr brun
- 200 g unt 
- 150 ml lapte
- 280 g făină
- 1/2 linguriţă praf de copt
- 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 200 g afine
- 1 plic glazură de migdale Dr Oetker

Pentru prepararea blatului se separă ouăle;  cu ajutorul robotului de bucătărie se freacă gălbenuşurile cu zahărul până devin spumoase. Se adaugă untul moale, se omogenizează apoi se adaugă extractul de vanilie.


Se adaugă jumătate din cantitatea de lapte,  jumătate din cantitatea de făină amestecată în prealabil cu praf de copt şi bicarbonat. Se omogenizează cu ajutorul unei spatule, apoi se adaugă restul de lapte şi albuşurile bătute spumă tare. Se încorporează uşor şi restul de făină. 


La sfârşit se adaugă afinele proaspete sau congelate. Aluatul obţinut se repartizează în tava specială unsă cu unt şi tapetată cu făină sau într-o tavă pentru  chec sau prăjituri obişnuită. 


Tava se pune în cuptorul încălzit la 190 grade C unde se lasă aproximativ 25 minute. Faceţi proba cu scobitoarea. 


Calde încă, mini checurile se scot din tavă. 


Glazura preparată conform indicaţiilor de pe pachet se toarnă,  apoi se întinde peste fiecare bucată de mini  chec rece.  Se ornează cu boabe de afine şi frunze de mentă.





miercuri, 9 octombrie 2013

QUICHE CU BROCCOLI SI GORGONZOLA


După cum ştiţi îmi place quiche-ul. Îl prepar destul de des, mai ales atunci când nu prea am chef  timp de stat în bucătărie. Sunt atâtea variante de preparare a acestuia. Poţi încropi, la repezeală, un quiche cu ce ai prin frigider şi cina este gata, iar ce rămâne poate fi consumat a doua zi la micul dejun. 


Iată ce am folosit:
- 1 rolă aluat pentru patiserie 
- 500 g broccoli 
- 150 g kaizer 
- 200 g brânză gorgonzola
- 20 g brânză parmezan ras
- 2 căţei de usturoi
- 1 ou
- 250 ml smântână pentru gătit
- 2 linguri ulei 
- sare, piper

Broccoli spălat şi curăţat (folosim numai inflorescenţele verzi şi partea de codiţe foarte fragede) se pun la fiert în apă clocotită. După 5 minute adăugăm sare şi după alte 5 minute scoatem broccoli din apă şi-l lăsăm la scurs.  Kaizerul se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei. Când este rumenit pe toate părţile se adaugă usturoiul tocat apoi broccoli. Se amestecă de cîteva ori, se potriveşte de sare şi piper apoi se ia tigaia de pe foc. Se adaugă brânza gorgonzola. 
Se omogenizează uşor toate ingredientele. Foaia pentru patiserie se întinde într-o tavă rotundă pentru tarte, tapetată cu hârtie de copt, se distribuie uniform amestecul de broccoli cu gorgonzola şi kaizer,  iar deasupra turnăm oul bătut amestecat cu smântâna şi jumătate din cantitatea de parmezan şi dacă este cazul sare şi piper.  Deasupra se presară parmezan apoi tava se pune în cuptorul încălzit la 200 grade C. 


După 30 - 35 minute quiche-ul este rumenit frumos, numai bun pentru a fi servit.  


Reţeta am găsit-o  aici şi cu mici modificări a ieşit o bunătate de mâncare.  
Poftă bună!

luni, 7 octombrie 2013

VINETE CU PARMEZAN


Încă mai sunt vinete în pieţe! Profitaţi şi preparaţi acest  deliciu al bucătăriei italiene. Vinetele crocante la exterior, puţin moi la interior sunt o delicioasă  gustare sau cină.  


Ingrediente:
- 1 vânătă mare
- 2 ouă
- 5 linguri parmezan ras
- 5 linguri făină 
- 1 linguriţă sare
- 1/2 linguriţă piper alb
- 2 - 3 linguri pesmet
- 1/2 legătură pătrunjel verde
- ulei de palmier pentru prăjit

Vânăta se spală,  se şterge cu un prosop, se taie la capete apoi se taie în felii de aproximativ 5 - 7 mm. 
Fiecare felie se presară cu sare pe ambele părţi  apoi se lasă 1 oră pentru a se scurge zeama amară din ele. 
Într-un castron se amestecă făina şi piperul alb.  Într-o farfurie se bat ouăle cu un praf de sare. În alt vas se amestecă pătrunjel verde  tocat, pesmet şi parmezan.
Fiecare felie  se trece prin făină, se scutură surplusul, se trece prin ou bătut şi la sfârşit prin amestecul de parmezan, apăsând uşor pentru ca vânăta să se acopere bine. 
Fiecare felie se pune în uleiul încins şi se prăjeşte 3 - 5 minute pe fiecare parte.



Feliile rumenite se scot şi se pun pe şerveţele absorbante de hârtie. 


Vinetele cu parmezan sunt foarte bune fierbinţi, alături de o salată de roşii cu ulei de măsline şi mozzarella, dar pot fi consumate şi reci a doua zi.


miercuri, 2 octombrie 2013

TARTE CU RICOTTA SI SMOCHINE


Deunăzi am găsit la Lidl smochine crude. Ce bucurie!  Am cumpărat câteva bucăţi cu gândul de a ajunge cât mai repede acasă pentru a mă delecta cu aceste fructe minunate, dar şi pentru a prepara tartele ochite de mine aici
 După cum se ştie, smochinele pe lângă gustul lor dulceag şi plăcut, conţin potasiu, calciu, vitaminele A,  B, C dar şi minerale. Smochinele sunt bogate în fibre, fapt pentru care se folosesc şi în curele de slăbire. 



Ingrediente pentru aluat:
- 250 g făină
- 125 g unt rece tăiat cubuleţe
- 100 g zahăr fin
- 1 ou
- un vârf de cuţit de sare
- 1 linguriţă praf de copt
- coaja rasă de la o lămâie

Ingrediente pentru dulceaţă de smochine:
- 4 smochine
- o lingură de zahăr
- 20 unt 
- câteva picături de coniac

Ingrediente pentru topping:
- 250 g ricotta
- 100 g zahăr fin
- 1 gălbenuş de ou


Pentru prepararea blatului punem toate ingredientele în vasul robotului de bucătărie la care se ataşează cuţitul. În 2 - 3 minute amestecul este gata pentru a fi pus într-o folie alimentară şi dat la frigider pentru o oră.



Smochinele se spală, se şterg, se îndepărtează codiţele  apoi se taie felii. Se pun într-o crăticioară, se adaugă puţin coniac şi se pun la fiert 1 - 2 minute. Se adaugă zahărul, se mai fierbe până se topeşte acesta apoi se adaugă untul.  Vasul se pune la rece. După răcire, cu ajutorul blenderului, mixăm smochinele pentru a obţine dulceaţa. Eu am preferat să prepar dulceaţa puţin mai groasă, dar dacă o vreţi mai subţire adăugaţi la începutul preparării 50 ml apă. 

Pe o planşetă întindem aluatul la o grosime de 1/2 cm. şi tăiem cercuri puţin mai mari decât formele de tarte. Aluatul este suficient pentru 6 tarte. Se întinde aluat în fiecare formă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Surplusul de pe margini se taie cu un cuţit.


În fiecare formă se adaugă câte 2 linguri dulceaţă de smochine şi câte 2 - 3  linguri cremă de ricotta obţinută prin frecarea  brânzei ricotta cu zahăr şi gălbenuş de ou. 

Formele cu tarte se pun în cuptorul încălzit la 180 grade C şi se coc aproximativ 20 minute. 


Se scot din cuptor şi după răcire se pudrează cu zahăr pudră.