marți, 30 decembrie 2014

TORT TIRAMISU CU PERE


Ce spuneţi de un tort Tiramisu mai altfel ? Ştiu că nu este un tort festiv, dar pot să spun că este un tort excelent, o combinaţie delicioasă a ingredientelor folosite, un tort uşor, numai bun pentru a-l face şi voi pentru masa dintre ani şi ce-i mai important nu vă ia mult timp pentru preparare iar de ornare ce să mai spun.
Pentru acest tort recomand frişca Hulala, care are o "ţinută" mai bună. Dacă preferaţi smântâna pentru frişcă (eu folosesc numai La Dorna), în cremă se adaugă şi un pliculeţ de întăritor pentru frişcă. Aveţi grijă să nu exageraţi cu bătutul smântânei, altfel riscaţi să se taie, să se brânzească (ştiu că am păţit-o o dată cu 1 litru de smântână). 


 Ingrediente sirop:
- 100 g zahăr
- coaja de la o lămâie (numai partea galbenă)
-  sucul de la 1/2  lămâie
- o păstaie vanilie
- un vârf de cuţit scorţişoară
- 2 cuişoare
- 6 pere coapte (cca 950 g )

Ingrediente blat:
- 125 g unt
- 100 g zahăr
- 3 pachetele zahăr vanilat
- 2 ouă
- 100 g făină
- 1 vârf de cuţit de sare
- 3 linguri frişcă lichidă
- a linguriţă praf de copt (cca. 6 g)
- 70 g  biscuiţi Amarettini (cca. 53 buc.) 

Ingrediente cremă:
- 500 g frişcă 
- 500 g mascarpone
- 10 g gelatină
- 6 linguri lichior de migdale
- 3 linguri cafea solubilă (ness)


Mai întâi pregătim perele şi siropul: perele se decojesc, se taie jumătăţi şi se scot căsuţele cu sâmburi. 


În 500 ml apă se fierbe zahărul, scorţişoara, cuişoarele, sucul şi coaja de lămâie. Se taie longitudinal păstaia de vanilie şi cu vârful unui cuţit se răzuiesc seminţele. Se adaugă în sirop atât seminţele cât şi păstaia. Jumătăţile de pere se pun şi ele în sirop şi se fierb 10 minute la foc mediu apoi se scot, se scurg şi se lasă la răcit.


Între timp se prepară blatul: în vasul mixerului se freacă untul cu zahărul, zahărul vanilat şi sarea până devin o cremă spumoasă. Se adaugă pe rând ouăle amestecând la viteză maximă până se încorporează şi acestea. Se scoate vasul de pe stativ şi se încorporează, amestecând uşor cu o spatulă, jumătate din făina amestecată cu praful de copt. Se încorporează  frişca lichidă apoi restul de făină.  Compoziţia se toarnă într-o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm unsă cu unt şi tapetată cu făină. Peste aluat se aşează, unul lângă altul, biscuiţii Amarettini. 


Tava se pune în cuptorul preâncălzit la 180 de grade C. unde se coace cca 20 de minute. După coacere se scoate din cuptor şi se răceşte pe un suport din sârmă.
50 ml de sirop rece se amestecă cu 3 linguri lichior şi se pensulează uşor blatul şi biscuiţii. 


Gelatina se hidraterază în 30 ml apă rece cca 10 minute apoi se încălzeşte deasupra flăcării aragazului (nu direct pe foc) până se dizolvă cristalele.  
Frişca se bate spumă tare,  se adaugă 400 g mascarpone, 3 linguriţe de lichior şi cafeaua solubilă dizolvată într-o linguriţă de apă caldă. 100 g mascarpone se amestecă cu gelatina călduţă apoi se încorporează uşor în cremă. 


Blatul de tort se pune pe suport, se încinge în jurul lui un inel şi se toarnă jumătate din cremă. Se distribuie pe toată suprafaţa blatului, se aşează jumătăţile de pere una lângă alta apoi se acoperă cu restul cremei. 


Deasupra se presară bisuiţi Amarettini zdrobiţi. 
Tortul se pune la rece unde se lasă 4 - 5 ore sau, de preferinţă, peste noapte. 


O feliuţă pentru voi.


 Să aveţi un An Nou plin de împliniri, cu sănătate şi tot ce vă doriţi. 

luni, 29 decembrie 2014

OUA UMPLUTE MEDITERANEENE


Cu siguranţă ouăle umplute ocupă un loc de cinste pe mesele românilor de sărbători. Pentru această reţetă m-am abătut de la reţeta clasică şi am preparat ouăle cu o tentă mediteraneeană. 


Ingrediente pentru 8 persoane:
- 8 ouă
- 150 g piept de pui, fiert şi tocat
- 1 lingură capere, tocate
- 3 roşii uscate în ulei de măsline, tocate
2 fire ceapă verde, tocate
- 1 lingură muştar de Dijon
- 2 linguri maioneză
- sare
- piper

Ingrediente pentru sosul de smântână:
- 1 ou
- 200 ml ulei
- 400 ml smântână
- 1 linguriţă rasă de muştar
- sare, 
- piper alb 

Se fierb ouăle tari, aproximativ 10 minute. Se scurg de apa fierbinte şi se acoperă cu apă rece. Se decojesc şi se taie jumătăţi scoţând gălbenuşurile. 
Intre timp se prepară sosul de smântână punând în vasul blenderului oul, uleiul şi muştarul. Se ţine apăsat butonul  "Push" până rezultă o maioneză groasă. (cca 1 minut).  Se scot două linguri de maioneză și se pun deoparte, în restul se adaugă smântâna şi se potriveşte de sare şi piper.
Într-un vas încăpător se amestecă gălbenuşurile, date pe răzătoarea mică, cu pieptul de pui tocat.  Se adaugă capere, roşii, ceapa verde, cele două linguri de maioneză, muştar, sare şi piper după gust. 


Se omogenizează şi cu această compoziţie se umplu jumătăţile de ouă.


Ouăle pot fi servite cu sos de smântână sau sunt la fel de bune şi fără sos. 


Poftă bună!

joi, 18 decembrie 2014

TRIGOANE CU MARTIPAN SI MIGDALE


Voi cu ce îl aşteptaţi pe Moş Crăciun?  Iată una din propunerile mele. 


Aluatul se prepară foarte uşor, este un aluat care se poate folosi şi la tarte iar  pentru umplutură, în loc de pudra de migdale se poate pune  mac, nucă sau cocos.


Ingrediente:
- 250 g făină
- 100 g zahăr fin
- 125 g unt rece, tăiat cubuleţe
- 2 ouă
- 100 g marţipan, tăiat cubuleţe
- 60 g fistic
- 200 g pudră de migdale
- 10 g zahăr vanilat
- 1 linguriţă frişcă pentru smântână 
- 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
- cireşe cocktail 

Pentru prepararea aluatului se amestecă făina, zahărul şi zahărul vanilat. Se pun toate în vasul mixerului, se adaugă oul şi cubuleţele de unt rece. Se amestecă până se formează un aluat (dacă frământaţi cu mîinile ar trebui să vă mişcaţi foarte repede pentru ca aluatul să nu se înmoaie prea tare). Se înveleşte aluatul în folie alimentară şi se pune la rece pentru 30 de minute.
În acest timp se pregăteşte umplutura: 30 g fistic se macină şi se amestecă cu pudra de migdale apoi cu albuşul bătut spumă. La sfârşit se încorporează  cubuleţele de marţipan şi coaja de lămâie.
Se scoate aluatul din frigider, se frământă de 2 - 3 ori, se pune între două folii şi se întinde cu sucitorul la o grosime de cca 5 mm. Cu o formă rotundă de aprox. 6 cm diametru se decupează cerculeţe. În mijlocul fiecărui cerculeţ se pune câte o linguriţă de umplutură. 


Se ia fiecare cerculeţ cu umplutură, se ridică marginile din trei părţi, se unesc la mijloc, apăsând uşor cele trei laturi şi în vârful fiecăruia se pune câte o jumătate de cireaşă cocktail iar pe laturi câte o jumătate de fistic. Trigoanele se pun în tava antiaderentă sau într-o tavă căptuşită cu hârtie de copt, se pensulează cu un amestec din gălbenuş şi smântână apoi se dau la cuptor şi se coc la o temperatură de cca 180 grade C. 


După 15 - 20 de minute se scot prăjiturelele din cuptor şi după răcire se pot pudra cu zahăr pudră. 


Mai trebuie să pregătesc un pahar de lapte sau chiar o cafea şi Moşul poate veni.


Poftă bună!

marți, 16 decembrie 2014

CIUPERCI UMPLUTE, LA CUPTOR


Cu siguranţă aţi gătit ciuperci umplute. Mai ales în zilele de vară, la grătar, pot fi o alternativă la veşnicii mititei sau grătare din carne. Dar ciupercile se pot găti şi la cuptor, umplute cu brânză sau şuncă. Eu am ales o variantă mai uşoară, reţeta încadrându-se perfect între aperitivele sau antreurile calde.


Ingrediente 4 porţii:
- 8 ciuperci champignon  mari, spălate şi curăţate de codiţe
- 50  g bacon, tăiat cubuleţe
- 1 ceapă mică, tocată
- 100 g boabe de porumb dulce (din conservă)
- 100 g brânză tip Gouda, tăiată cubuleţe
- 4 linguri pesmet
- 1/2 ardei iute mic,  tocat
- 5 linguri  ulei de măsline
- 2 linguri pătrunjel verde, tocat
- sare, piper

3 linguri de ulei se încing într-o tigaie încăpătoare, se adaugă ceapa, se căleşte 1 - 2 minute la foc mic, apoi se adaugă bacon-ul. 


După 3 minute se adaugă ardeiul iute, se căleşte câteva secunde, se pun boabele de porumb, pesmetul, pătrunjelul verde, sare şi piper după gust. Se omogenizează la foc potrivit cca. 1 minut


Se ia tigaia de pe foc şi se adaugă cubuleţele de brânză.  Cu o lingură se umplu ciupercile, se aşează într-un vas sau o farfurie ceramică termorezistentă şi se stropesc cu ulei de măsline. 
Vasul se pune în cuptorul preâncălzit la 180 de grade C. 



După 20 - 25 de minute ciupercile sunt coapte şi, servite fierbinţi, sunt un aperitiv foarte gustos.


Poftă bună!

vineri, 12 decembrie 2014

PRAJITURA " DELICIU" - 2


Reţeta acestei prăjituri este foarte cunoscută, ea circulând pe internet în diferite variante. Este o prăjitură foarte fină, un adevărat deliciu, aşa cum îi spune şi numele. Eu am preparat-o alegând şi combinând ingrediente din mai multe reţete. De exemplu, în loc de frişcă am folosit smântână pentru frişcă. 
Pentru că este potrivită pentru ocazii mai speciale v-o recomand pentru Sărbătorile Crăciunului . 



Ingrediente blat:
- 6 albuşuri
- 200 g zahăr
- 30 g nuci, măcinate
- 20 g pesmet 
- 20 g făină

Ingrediente cremă:
- 6 gălbenuşuri
- 250 g zahăr
- 400 ml smântână pentru frişcă
- 4 linguri de lapte 
- 1 1/2 plicuri întăritor pentru frişcă

Alte ingrediente :
- 250 g nuci
- 300 g cremă nuttella
- cca. 30 biscuiţi simpli (depinde de mărimea tăvii)
- 200 - 250 ml cafea îndulcită
- 1 lingură cacao 

Se încinge cuptorul la 180 de grade C. 
Se pregătesc cele 250 de grame nuci:  se pot mărunţi, se pot tăia cu cuţitul sau se zdrobesc cu un sucitor; eu le-am lăsat jumătăţi. Într-o tavă (30/22 cm) căptuşită cu hârtie de copt se pun nucile, se distribuie uniform, pe toată suprafaţa şi se dau la cuptor pentru 7 - 10 minute (să fie puţin coapte). 
Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare; se adaugă treptat zahărul mixând la viteză mare până se dizolvă zahărul rezultând o spumă tare. Se adaugă pesmetul, nucile măcinate şi făina, amestecând uşor, prin răsturnare, cu o spatulă. Compoziţia se distribuie în tavă, peste nuci, se nivelează şi se dă la cuptor, la copt,  pentru cca 20 de minute. 

Scos din cuptor, blatul se răstoarnă cu nucile în sus şi se unge, cât este fierbinte, cu crema de ciocolată nuttella.  


Pentru prepararea cremei se pun într-un vas ( ce poate fi folosit pe bain-marie) gălbenuşurile, zahărul şi laptele. Vasul se pune pe bain-marie şi, cu ajutorul mixerului, se bat gălbenuşurile până se topeşte zahărul  (cca 10 min). Se ia vasul de pe foc şi se mixează până crema se deschide la culoare şi  se îngroaşă devenind pufoasă. Se lasă la răcit. 


Smântâna pentru frişcă se bate cu mixerul. (Se poate folosi frişcă lichidă Hulala, caz în care este nevoie numai de un plic de  întăritor pentru frişcă) Când începe să se întărească se adaugă întăritorul. 
Crema rece se pune, lingură cu lingură, în frişca bătută, amestecând uşor pentru omogenizare.
Jumătate din cremă se întinde peste blatul uns cu nutella. Peste cremă se pun, unul lângă altul, biscuiţii însiropaţi în cafea. 


Peste biscuiţi se toarnă restul de cremă, se întinde uniform, 


şi se pudrează cu cacao. 


Prăjitura se dă la rece până a doua zi. 


După o noapte în care gusturile au avut timp să se combine, prăjitura se poate porţiona. 


Poftă bună!

vineri, 5 decembrie 2014

CHEC CU LAMAIE SI MIGDALE


Așa cum vă spuneam,  în fiecare weekend prepar ceva dulce: o prăjitură, un chec, fursecuri, ceva  potrivit pentru cafeaua de dimineață, savurată în tihnă.  Pentru acest sfârșit de săptămână am preparat chec cu lămâie și făină de migdale. O bunătate! Crusta crocantă din zahăr se potrivește de  minune cu gustul acrișor dat de lămâie.



Ingrediente:
- 170 g unt, moale
- 220 g zahăr tos
- 140 g făină
- 60 g făina de migdale
- 2 ouă
- 80 g smântână fermentată
- 1 lingură coajă de lămâie, rasă
- 50 ml zeamă de lămâie
- 1 linguriță praf de copt

Pentru tapetat tava:
- 2 linguri zahăr fin sau pudră
- 1 linguriță unt moale

In vasul mixerului se bate untul cu zahărul până când se obține o cremă. Se adaugă, pe rând, ouăle, amestecând bine după fiecare. Se coboară viteza mixerului pe o treaptă inferioară și se înglobează smântâna, și coaja de lămâie. 
Făina se combină cu praful de copt și făina de migdale. Se adaugă în compoziția de ouă, alternativ cu sucul de lămâie, amestecând ușor cu o lingură. 


O tavă rotundă pentru tort (22cm) sau tava specială pentru chec se unge cu unt și se presară cu zahărul fin. 
Aluatul se toarnă în tava astfel pregătită, se dă la cuptor unde se coace 40 - 45 de minute la o temperatură de 180 grade C, sau până când o scobitoare înfiptă în mijlocul compoziției este extrasă curată.  


Când este gata, se scoate checul din cuptor, dar se mai lasă 10 minute în tavă, înainte de a-l scoate să se răcească pe un grătar. După răcire se presară zahăr pudră. 



Poftă bună!

miercuri, 3 decembrie 2014

PRAJITURA "BOUNTY"


Sunt sigură că această prăjitură vă este cunoscută, fiind prezentă  şi pe alte bloguri sau site-uri cu prăjituri. Este o prăjitură ce se adresează iubitorilor de cocos. 


Ingrediente pentru blat:
- 200 g unt moale (80% grăsime)
- 250 g zahăr pudră
- 3 ouă mari
- 2 linguri cacao
- 125 ml lapte
- 8 g praf de copt

Ingrediente pentru crema:
- 500 ml lapte
- 4 linguri gris
- 200 g cocos ras
- 200 g zahăr fin
- 150 g unt (80% grăsime)
- 1 linguriţă esenţă de vanilie

Ingrediente pentru sirop
- 3 linguri zahăr
- 150 ml lapte

Ingrediente glazură:
- 200 g ciocolată 
- 8 linguri  frişcă lichidă 

Pentru prepararea blatului se freacă untul cu zahărul până rezultă o compoziţie spumoasă.  Se adaugă, ouăle,  unul câte unul, mixând după fiecare şi la urmă  laptele. Făina se amestecată cu praful de copt şi cacao;  se adaugă în compoziţia de unt, amestecând uşor, cu o spatulă,  până se încorporează. Aluatul obţinut se pune în tava  unsă cu unt şi tapetată cu făină, apoi tava se dă la cuptorul preâncălzit la 190 grade C, unde se coace 20 - 25 de minute. Pentru siguranţă blatul se încearcă cu o scobitoare. 
Blatul rece se însiropează cu siropul rezultat prin caramelizarea zahărului la foc mic, stins cu lapte.


Pentru cremă procedăm astfel: laptele şi zahărul se pun într-un vas, pe foc mic.  După topirea zahărului se adaugă untul şi la sfârşit se pune grisul, în ploaie, amestecând cu un tel până ce compoziţia se îngroaşă.  După 2 - 3 minute se ia crema de pe foc, se adaugă  nuca de cocos şi esenţa de vanilie, apoi se distribuie fierbinte peste blatul rece. Se întinde uniform cu o spatulă,  apoi prăjitura se pune la rece.


Pentru glazura de ciocolată se pune frişca şi ciocolata rasă într-un vas, pe foc mic, amestecând până se topeşte ciocolata. Se ia glazura de pe foc şi, cu un cuţit lat,  se întinde deasupra cremei de cocos.


După câteva ore de stat la rece prăjitura se poate porţiona .
Poftă bună!


miercuri, 26 noiembrie 2014

CHEC CU AFINE SI CRUSTA DE MIGDALE


În weekend-ul trecut, la cafea, am preparat chec cu afine. A fost tare mic, dar suficient pentru a servi câte 
2 - 3 felii  alături de cafea  în cele două dimineţi ale weekend-ului. 
Dacă doriţi un chec potrivit de mare, trebuie să dublaţi ingredientele, să folosiţi o tavă mai mare, rotundă sau tavă normală de chec,  dreptunghiulară.


Ingrediente blat:
- 2 ouă
- 150 g zahăr
- 90 ml ulei
- 200 g făină
- 200 g afine congelate
- 1 linguriţă praf de copt
- 1 linguriţă  amestec coajă de lămâie şi de portocală, rasă
- 1 lingură lichior de afine

Ingrediente crustă:
- 2 linguri migdale măcinate
- 2 linguri ulei vegetal
- 1 lingură de făină
- 3 linguri zahăr brun
- 1 linguriţă scorţişoară 

Se încălzeşte cuptorul la 190 de grade C.
Se prepară crusta amestecând uşor, cu vârful degetelor, toate ingredientele. Se lasă deoparte. 
Gălbenuşurile se freacă spumă cu zahărul până se albesc. Se adaugă uleiul, în fir subţire, lichiorul, coaja de citrice şi jumătate din făina amestecată cu praful de copt. Se încorporează uşor albuşurile bătute spumă şi restul de făină. La sfârşit încorporăm şi afinele congelate.
Aluatul se pune în tava (diametrul de 15 cm) unsă cu unt şi tapetată cu făină. Deasupra se presară uniform,  compoziţia pentru crustă şi 2 linguri afine congelate.  


Tava se pune în cuptor unde se coace aproximativ 40 de minute sau până când o scobitoare introdusă în prăjitură iese curată. 


După răcire se  pudrează zahăr pudră vanilat. 



Poftă bună!