duminică, 18 decembrie 2011

MINI MUFFINS DE CRACIUN


În aşteptarea Moşului am pregătit şi mini cupcakes pe care acesta să le înhaţe rapid că deh,
nu poate sta prea mult timp într-un loc.
Pentru prepararea lor am folosit:
- 250 făină
- 150 zahăr
- 1 praf de copt
- 1 plic zahăr vanilat
150 ml ulei
- 75 ml lapte
- 1/2 linguriţă zeamă de lămâie
- 1 ou
- cireşe confiate
- frunze de marţipan
Am amestecat ingredientele uscate: făina, zahărul, praful de copt, am adăugat uleiul, laptele, zeama de lămâie şi oul. Am omogenizat bine.

Am repartizat compoziţia în tava speciala de mini muffins tapetată cu hârtie şi am dat tava la cuptor
cca 20 - 25 minute.
Peste fiecare cupcakes am turnat glazură Royal icing pe care o găsiţi aici şi am ornat cu cireşe cocktail şi frunzuliţe din marţipan.

Am să revin şi cu alte dulciuri preparate atât pentru Moş cât şi pentru noi.

PRAJITURA "ELEGANTA"


Dacă nu v - aţi hotărât ce prăjituri să preparaţi pentru sărbătorile ce se apropie, vă propun o prăjitură destul de simplă, pornind de la clasicele foi cu miere.
  Pentru foi aveţi nevoie de:
- 1 ou
- 140 g miere de albine
- 50 g unt (margarină)
- 150 g zahăr
- 3 sau 4 linguri de lapte
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 praf de sare
- 1 lingură bicarbonat de sodiu
- 400 g făină
- 2 linguri cacao
Oul, untul, laptele, zahărul, zahărul vanilat, mierea, sarea, bicarbonatul se pun într-o crăticioară cu fund dublu. Se pune crăticioara pe ochiul mic de la aragaz, la foc minim şi se amestecă până se topeşte zahărul ( cam 5 minute ).
Se ia crăticioara de pe foc şi se adaugă făina amestecată cu cacao.
Compoziţia se împarte în patru părţi . Fiecare parte întinde şi se coace cîte o foaie pe dosul tăvii.
Ingrediente pentru cremă:
- 300 ml lapte
- 200 g unt
- 300 g zahar pudra
- 60 g gris
- 1 plic zahăr vanilat
- coaja rasă de la 2 portocale
- 3 linguri gem de caise
Se pune laptele la fiert, se adaugă grisul şi se fierbe. Când grisul este fiert şi compoziţia s-a îngroşat se pune la rece. După răcire se adaugă coaja de portocale, gemul, vanilia.
Untul se freacă spumă cu zahărul pudră.
In crema de unt se adaugă câte o lingură cremă de gris, mixând bine după fiecare.
Crema se împarte în trei şi se repartizează uniform între foi.
Prăjitura se pudrează cu zahăr pudră.

Poftă bună şi Sărbători fericite!

miercuri, 30 noiembrie 2011

TOCANITA DE CARTOFI CU SOIA

Pentru cei care ţin post dar şi pentru ceilalţi, iată o mâncărică simplă care vă poate scoate din impas atunci când nu mai ştiţi ce să gătiţi .
Ingrediente :
- 1 ceapă
- 1/2 ardei roşu
- 280 g ciuperci (din conservă)
- 100 g soia cubuleţe
- 4 cartofi
- 5 linguri ulei
- sare, piper
- 1 linguriţă cimbru uscat
- 2 foi de dafin
- 1 linguriţă Knorr - legume
Cuburile de soia se pun în 1,5 l apă clocotită şi se fierb cu o linguriţă de Knorr aproximativ 20 minute. Se scurge foarte bine de apa în care a fiert şi se lasă deoparte.
Se călesc în ulei ceapa şi ardeiul tăiate în cubuleţe.
Se adaugă ciupercile şi soia, sare, piper,
cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe, cimbru, foile de dafin. Se toarnă apă, cât să acopere cartofii , se pune capacul şi se lasă la fiert la foc mic .
După 20 de minute se presară pătrunjel verde tocat şi tocăniţa este gata.

luni, 14 noiembrie 2011

TARTA CU MERE SI SOS CARAMEL


Ingrediente pentru blat:
- 250 g făină
- 125 g unt
- 70 g zahăr praf
- 1 ou
un praf de sare
Ingrediente umplutură:
- 4 mere mari
- 2 ouă
- 2 linguri amidon
- 150 ml smântână
- 4 linguri zahăr pudră
- 100 g unt
Ingrediente sos caramel :
- 100 g unt
- 100 g zahăr
- 150 ml frişcă lichidă
Incepem cu prepararea blatului. Se frământă un aluat din făină, unt, zahăr pudră, sare şi ou. Se înfăşoară în folie şi se dă la frigider cca 30 minute.
Acum prepararea umpluturii: Se curăţă merele, se taie cubuleţe. Untul se freacă cu zahărul pudră până se obţine o compoziţie cremoasă, apoi se adaugă ouăle, smântâna, amidonul şi merele tăiate.
Se încinge cuptorul la 180 grade C. După 30 minute se scoate aluatul din frigider şi se întinde într-o tava de tartă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se acoperă cu o foaie de hârtie de copt şi se pun boabe de fasole pentru îngreunat apoi se dă la cuptor pentru 15 minute. Se scoate tava, se pune umplutura de mere şi se mai dă la cuptor pentru cca.30 minute
(sau mai mult, depinde de cuptor) la foc potrivit până ce umplutura se încheagă .
Se scoate tarta din cuptor şi se presară zahăr pudră amestecat cu scorţişoară: 1 lingură de zahăr cu 1/2 linguriţă scorţişoară.

Intr-o tigaie se topeşte zahărul până devine auriu - fără a se arde, se adaugă untul amestecând continuu şi după ce acesta se topeşte se adaugă frişca lichidă.

marți, 1 noiembrie 2011

TORT CU CREMA DE GUTUI


Ingrediente pentru blat:
- 2 ouă
- 150 g zahăr
- 50 ml ulei
- 50 ml lapte
- 150 g făină
- 5 linguri cacao
- 1/2 plic praf de copt
Ingrediente pentru cremă:
- 4 gutui mari (500 g curaţate de coajă şi sâmburi)
- 300 ml apă
- 250 g zahăr
- zeama de la 1/2 lămâie
- 250 g mascarpone
- 200 ml frişcă
- 1 plic întăritor pentru frişcă
- 20 gelatină + 150 ml apă rece
- ciocolată pentru ornat
Pentru început se decojesc şi se curăţă gutuile; într-o crăticioară se pune apa şi zahărul, se dă un clocot apoi se adaugă gutuile tăiate felii şi zeama de lămâie. Se fierb 5 - 8 minute.
Se lasă să se răcească.
Se scot câteva felii de gutui întregi şi se pun deoparte.
Pentru blat se bat ouăle cu zahărul; se înglobează uleiul şi laptele, apoi făina amestecată cu cacao şi praful de copt. Se pune aluatul în forma de copt tapetată cu hârtie de copt şi se coace 35 - 40 minute.

Se mixează gutuile rămase în suc, rezultînd o pastă fină. Se adaugă brânza mascarpone şi se amestecă uşor până se înglobează toată brânza. Gelatina se pune la înmuiat în 150 ml apă.

Se aşează blatul pe un platou şi se fixează de jur împrejur un inel . Se repartizează gutuile rămase pe blat.
Se încălzeşte foarte puţin vasul în care s-a topit gelatina apoi se toarnă peste piureul de gutui.
Se bate frişca, adăugând la sfârşit întăritorul. Se amestecă crema de gutui cu frişca şi se toarnă peste blat. Se dă la frigider cca 2 - 3 ore.

Deasupra se ornează cu gutui tăiate şi ciocolată rasă.


vineri, 21 octombrie 2011

PRAJITURA CU AFINE SI BEZEA


Pentru a-mi spăla ruşinea de a nu posta un timp îndelungat, timp în care am văzut că m-aţi vizitat şi vă mulţumesc, am să vă îndulcesc cu o prăjitură foarte simplă pe care am
preparat-o spre sfârşitul verii.
Este o prăjitură numai bună de a fi servită mâine dimineaţă după micul dejun.
Blat:
- 200 g unt
- 100 g zahăr tos
- 2 gălbenuşuri
- zeama şi coaja rasă de la o lămâie
- 1 linguriţă lapte
- 300 g făină
Umplutura de afine:
- 350 g afine
- 3 linguri gem de afine
Bezea:
- 2 albuşuri
- 50 g zahăr
Toate ingredientele pentru blat se pun în robotul de bucătărie şi se amestecă 2-3 minute, rezultând un aluat potrivit de moale.
Din aluatul rezultat se face o bilă, se pune într-o folie şi se dă pentru 15 minute la rece.
Se scoate, un sfert din el se pune deoparte iar restul se pune într-o tavă unsă cu unt unde se întinde foarte uşor cu ajutorul degetelor.
Peste aluat se întinde gemul şi se presară uniform afinele, spuma din albuşuri bătute cu zahărul
şi se acoperă cu aluatul rămas rupt în bucăţele.

Tava se dă la cuptor pentru 30 minute.


miercuri, 18 mai 2011

TARTA CU PESTE


Vă plac tartele? La noi sunt printre cele mai preferate preparate, atât cele dulci cât şi cele sărate. In această seară, după o mică inspecţie prin frigider am ales să fac o tartă picantă cu peşte. Un deliciu!
Pentru prepararea ei am folosit:
- aluat franţuzesc
- 300 g file de crap
- 3 fire ceapă verde
- 1 fir usturoi verde
- o ceapă mică
- 2 căţei de usturoi
- 100 g brânză de capră (orice altă brânză sărată)
- 100 ml smântână
- 3 ouă
- 1 cutie boabe de porumb
- 1/2 ardei roşu
- o legătură mare de mărar verde
- sare, piper
- 1 lingură de ulei şi un cubuleţ de unt ( cam 10 g) pentru călit.
Se toacă ardeiul roşu, ceapa şi usturoiul; ceapa verde se taie rondele apoi se călesc toate în ulei. Se răceşte.
Peştele se taie cubuleţe şi se căleşte în unt, se condimentează cu sare şi piper apoi se scoate pe o farfurie şi se răcoreşte.
Se separă oăule, albuşurile se bat cu un praf de sare, se adaugă gălbenuşurile, brânza, smântâna şi mărarul mărunţit,
peştele, boabele de porumb şi legumele.
Se întinde foaia de aluat şi se tapetează cu ea forma de tartă.
Se repartizează amestecul de ouă
şi se dă la cuptorul încălzit în prealabil pentru 30 - 40 minute la foc potrivit.


marți, 10 mai 2011

TORT DE CLĂTITE CU SPANAC

Pentru dimineţile de weekend sau pentru o gustare simplă vă propun acest tort de clătite cu spanac. Este foarte uşor de făcut, mai mult durează coptul clătitelor, dar acestea se pot prepara şi cu o zi înainte, este gustos şi săţios.
Am preparat aluatul de clătite din :
- 200 g făină,
- 500 ml lapte,
- 2 ouă,
- puţină sare.
Intr-un castron înalt se bat ouăle cu sarea, se adaugă puţin lapte apoi se pune toată făina. Cu telul sau o lingură de lemn se amestecă bine în compoziţie turnând restul de lapte în fir subţire până ce aluatul de clătite ajunge la consistenţa unei smântâni mai groase.
Am copt pe rând clătitele, fiecare într-un strop de ulei încins.
Pentru umplutură am amestecat:
- 400 g spanac spălat, fiert şi tocat
- 2 ouă
- 100 g brânză de capră
- sare
Am început asamblarea tortului punând o clătită, 2 - 3 linguri de amestec de spanac şi câte o lingură de brânză mozzarella rasă.
Am aşezat straturi succesive de clătite, amestec de spanac şi mozzarella terminând tortul cu o foaie de clătită presărată cu mozzarella . Am folosit 14 clătite. Am dat tortul la cuptor pentru 20 - 30 minute la foc moale.



joi, 31 martie 2011

NEGRESA CU CREMA DE GHIMBIR

O prăjitură cu o cremă fină de cacao şi ghimbir.
Blat:
- 250 g zahăr
- 250 g unt
- 4 ouă
- coaja rasă şi zeama de la o portocală
- 300 g făină
- 50 g cacao
- un praf de copt
- 1 lingură rom
Cremă:
- 4 ouă
- 2 linguri cacao
- 300 g zahăr
- 200 g unt
- 10 g amidon alimentar
- 50 g ciocolată rasă
- 1 linguriţă ghimbir ras fin
- 1 linguriţă esenţă de rom
Pentru blat se freacă untul cu zahărul, se adaugă romul şi gălbenuşurile, pe rând, amestecând după fiecare, coaja rasă şi zeama de portocală .
Albuşurile se bat spumă tare şi se adaugă în compoziţia de gălbenuşuri. Se adaugă făina amestecată cu cacaoa şi praful de copt, amestecând uşor. Compoziţia se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se pune în cuptorul încălzit în prealabil unde se coace la foc potrivit.
Pentru cremă se pun într-o crăticioară cu fund dublu ouăle, romul, zahărul, amidonul, cacaoa şi ghimbirul ras. Se amestecă şi când compoziţia este omogenă se pune la bain-marie la foc potrivit.
Când amestecul se îngroaşă se ia crema de pe foc şi se mai amestecă 2 - 3 minute în ea, apoi se adaugă ciocolata rasă. Se lasă să se răcorească puţin apoi se pune untul şi se mixează. Se pune la frigider .
După răcire se taie blatul în două, se umple cu 3/4 din cremă, restul de cremă punându - se deasupra prăjiturii.

Având o cremă mai moale prăjitura se păstrează la frigider până în momentul servirii.

HUMMUS CU TAHINI



Astăzi am pregătit humus. Auzisem de mult de această mâncare arăbească, am mâncat de câteva ori dar niciodată nu am făcut în casă. Azi i-a venit rândul să o pregătesc.
Se folosesc foarte puţine ingrediente şi se prepară foarte simplu.

Pentru o porţie, cum este cea din imagine vă trebuie:

- 400 g năut (la conservă)
-2 linguri tahini (pasta de susan)
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 2 - 3 căţei de usturoi
- sare
- piper
- ulei de măsline

Se scurge zeama din conservă într-un pahar iar năutul se pune într-un vas împreună cu cei doi căţei de usturoi. Se pasează năutul cu ajutorul unui blender, adăugând câte puţină zeamă din conservă până ce rezultă o pastă. Se adaugă sare, piper, zeama de lămâie şi pasta de susan (tahini) . Se amestecă bine; va rezulta o pastă fină. 
În compoziţia pastei se poate adăuga şi ulei de măsline.
Humusul stropește cu ulei de măsline, se pudrează cu puțină boia și se servește cu pâine arăbeasă.