luni, 9 decembrie 2013

PRAJITURA DIN FOI CU CREMA DE CAFEA




Sunt sigură că mulţi dintre voi sunteţi în căutare de noi reţete pentru prăjituri. Aşa sunt şi eu. Deunăzi răsfoind caietul cu reţete am dat peste o prăjitura din foi cu cremă de lămâie. Având poftă de o prăjitură cu cafea am schimbat unele ingrediente şi astfel s-a născut o nouă reţetă. Iat-o:


Pentru  ca  prăjitura, în final, să aibă dimensiunile de 22/30 cm se dublează ingredientele pentru foi !

Ingrediente foi:
- 5 albuşuri
- 70 g zahăr
- 100 g alune măcinate
- 50 g făină

Ingrediente cremă:
- 5 gălbenuşuri
- 650 ml lapte
- 100 g făină
- 370 g zahăr
- 25 g cafea solubilă
- 200 g unt de 82% grăsime



Albuşurile se bat spumă cu zahărul. Alunele se amestecă cu făina. 


Când bezeaua de albuşuri este gata se adaugă câte o lingură de făină cu alune, amestecând uşor după fiecare. 


Compoziţia se împarte în două părţi egale. Din fiecare parte se coc două foi pe dosul unei tăvi de 22/30 cm tapetată cu hârtie de copt. Nu este necesar să ungeţi cu unt foaia de copt, după coacere foile se vor desprinde foarte uşor dacă se lasă cam o jumătate de minut să se răcească.


Între timp se prepară crema: gălbenuşurile se bat cu 50 ml lapte; 450 ml lapte se amestecă cu zahărul şi se pune într-o crăticioară pe foc mic. Se adaugă făina dizolvată în 150 ml lapte şi se fierbe până se îngroaşă, amestecând continu.


Se adaugă gălbenuşurile, se mai lasă la fiert încă un minut apoi se ia de pe foc şi se adaugă cafeaua. Se omogenizează  apoi se dă la rece. 



Untul se bate spumă cu ajutorul unui mixer. Se adaugă câte o lingură din crema de cafea, următoarea lingură adăugându-se numai după ce prima este asimilată complet în cremă. 


Procedând astfel crema nu se va tăia. Crema se împarte în trei părţi egale.



Pentru asamblarea prăjiturii se taie fiecare foaie în două rezultând patru foi. Se pune o foaie, se acoperă cu o parte din cremă, a doua foaie, cremă, a treia foaie, cremă şi se acoperă cu ultima foaie. 


Prăjitura se acoperă cu glazură de ciocolată Dr. Oetker. 


Pentru o prăjitură de dimensiuni mai mari se dublează ingredientele pentru foi !!


Poftă bună!

5 comentarii:

Sarea in bucate spunea...

ce as manca o bucataaa:)

Cristina spunea...

Trebuie sa fie tare buna prajitura.

adriana gherman spunea...

Oana păcat că-s virtuale. Te-aş pofti cu drag să te serveşti.

adriana gherman spunea...

Cristina, tot ce are nes e bun.

Can't boil an egg spunea...

Arata excelent, am pus-o pe lista cu prajituri de Craciun!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...