Schupfnudel – sau găluştele svăbeşti sunt întâlnite în Germania, dar pot fi întâlnite şi în Austria , Ungaria şi mai nou în
România. Prima dată le-am întâlnit în Germania
şi reţin că le-am preparat cu un sos cremos din brânzeturi şi smântână. De curând le-am descoperit şi în România, în magazinul Lidl.
Dar cum adevăratele găluşte svăbeşti se prepară cu varză, de data aceasta le-am preparat cu varză roşie.
Spre deosebire de alte găluşte, nudel sau gnocchi, schupfnudel (aşa cum se găsesc în magazinul Lidl- vezi foto), nu se fierb. Se trag în puţin unt aromatizat
cu mirodenii sau usturoi, depinde de reţetă.
Ingrediente pentru 3 - 4 persoane:
- 500 g găluşti Schupfnudel
- 600 g varză roşie ( sau 300 g albă/300 g roşie)
- 9 felii bacon
- 1 ceapă
- 20 g unt
- 1 linguriţă zahăr
- 1 linguriţă sare
- 1/2 linguriţă piper
- 1/2 linguriţă oţet (sau după gust)
- 3 linguri ulei
- 1 lingură cimbru uscat
Se curăţă şi se taie fideluţă varza roşie. Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt.
Într-un vas ceramic (dacă nu aveţi, folosiţi un vas gros din fontă sau unul antiaderent) se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa şi se căleşte câteva minute, până devine sticloasă şi se înmoaie. Se adaugă varza, se amestecă pentru omogenizare, se acoperă vasul cu un capac şi se lasă la foc mic, amestecând din când în când.
După 15 - 20 de minute se adaugă sare, piper, zahăr şi cimbru. Se amestecă, se acoperă vasul şi se mai lasă pe foc până se înmoaie şi se căleşte varza. Toată operaţiunea ar trebui să dureze 35 - 45 de minute, depinde de vasul pe care-l folosiţi. Spre sfârşit se potriveşte de zahăr şi oţet.
Între timp, într-o tigaie antiaderentă se prăjesc feliile de bacon. Se scot într-o farfurie, se acoperă şi se ţin la cald. În aceeaşi tigaie se pune untul şi se rumenesc găluştele pe fiecare parte.
Pentru o porţie generoasă, se pun în farfurie varză călită, găluşte rumene şi felii crocante de bacon!
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu