luni, 21 octombrie 2013

TORT CU CREMA DE DOVLEAC


Desertul pentru weekendul ce tocmai a trecut a fost un mic tortuleţ  cu iz de toamnă.  Cum aveam un dovleac plăcintar nu mi-a fost greu să aleg şi desertul. Desert cu dovleac. Am spălat dovleacul, l-am decojit apoi l-am tăiat cuburi destul de mărişoare. Le-am pus într-o cratiţă cu puţină apă şi l-am lăsat să fiarbă înăbuşit aproximativ 10 minute. Imediat l-am scos din apă şi l-am lăsat la răcit şi la scurs. După câteva ore sau a doua zi se pune în blender şi se prepară piureul care va fi folosit la creme sau ca adaos în blat la prăjituri. 


Ingrediente pentru blat:
- 1 ou
- 80 g zahăr
- 75 g făină
- 1 lingură cu ulei
- 1 lingură cu lapte
- 1 lingură cu cacao
- 1/4 linguriţă cu praf de copt
- coaja rasă de la 1/2 portocală

Ingrediente pentru cremă:
- 200 g piure de dovleac 
- 50 g zahăr
- 75 g mascarpone
- 200 ml smântână pentru frişcă
- zeama şi coaja de la 1/2 portocală
- 5 g gelatină

Finisare:
- 100 g marţipan 

Se încălzeşte cuptorul la 190 grade C. 
Începem cu prepararea blatului: cu mixerul pornit la viteză maximă se bate oul cu zahărul până ce acesta îşi dublează volumul. Se reduce viteza mixerului la treapta inferioară şi se adaugă uleiul şi laptele apoi făina amestecată în prealabil cu cacao, praf de copt şi coaja de portocală. Compoziţia se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt. Am folosit o tavă cu un diametru de 15 cm. Se coace 20 minute. 

Pentru prepararea cremei procedăm astfel: Gelatina se hidratează 10 minute în sucul de portocală amestecat cu 1 lingură de apă rece. Gelatina hidratată se încălzeşte până la topire apoi se încorporează în piureul de dovleac. Se adaugă zahărul, coaja de portocală  şi mascarpone.  Se bate smântâna pentru frişcă apoi se încorporează în crema de dovleac. 


Tava în care s-a copt blatul se tapetează cu folie alimentară. Blatul se taie în două. Primul  blat se pune pe fundul tăvii, se acoperă cu crema de dovleac apoi se acoperă cu al doilea blat.
 Tava se dă la frigider pentru 3 - 4 ore.  


Pentru fasonare am folosit 100 g marţipan pe care l-am întins peste tort . Din ce a rămas am confecţionat şi  3 dovlecei în miniatură. 


Poftă bună!


3 comentarii:

Unknown spunea...

Wow! Imi place ca are multa crema si stiu ca e delicioasa, branza si dovleacul se inteleg tare bine :)

sara & Miki spunea...

La cum arata cred ca-i un deliciu! Pup!

fimere spunea...

comme c'est beau je suis conquise toutes mes félicitations
bonne soirée

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...