luni, 13 februarie 2012

TORT RED VELVET CU CREMA DE CIOCOLATA ALBA



Internetul abundă, mai ales în perioada aceasta, de torturi, muffins, cupcakes "red velvet" .
Am spus "hai să încerc şi eu" , dar pentru prepararea acestuia am folosit o reţetă proprie, la care am adăugat colorant roşu alimentar.
Nu am fost mulţumită de colorantul folosit, acesta dovedindu-se a fi de o calitate proastă. Ca atare blatul a ieşit mai mult maro decât roşu. Citeam tot pe un site cu reţete "red velvet" că bicarbonatul de sodiu alimentar în combinaţie cu cacaco neagră dă o nuanţă roşiatică blatului. Poate aşa o fi, dar blatul meu a ieşit mai mult maro decât roşu. Dacă ştiţi unde pot găsi un colorant alimentar de bună calitate aştept sugestii. Aşa că, hai să vă spun ce am folosit pentru "catifeaua mea roşie".
Ingrediente pentru blat:
- 6 ouă
- 200 g zahăr
- 160 g făină
- 1 lingură amidon
- 30 g cacao neagră
- 3 linguri colorant roşu alimentar
- 1/2 linguriţă praf de copt
- 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu alimentar

Ingrediente pentru cremă :
- 500 ml frişcă
- 200 g ciocolată albă
Pentru prepararea blatului se separă ouăle; albuşurile se bat cu 100 g zahăr iar gălbenuşurile se freacă cu 100 g zahăr şi 4 linguri apă fierbinte.
Când gălbenuşurile au devenit spumoase se adaugă colorantul roşu, făina amestecată cu praful de copt şi bicarbonatul de sodiu, amidonul şi cacao. Se încorporează uşor albuşul după care se pune compoziţia în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coace 35 - 40 minute.
Pentru crema ganache se pune frişca într-o crăticioară pe bain-marie, se adaugă ciocolata albă mărunţită şi se lasă până se topeşte ciocolata. Nu se fierbe. Crema se pune la rece pentru câteva ore (la mine nu a fost cazul, cu cele minus 15 grade câte au fost afară, în 30 de minute a fost rece), după care se pune în robot şi se bate până rezultă o cremă pufoasă şi densă.

După răcire blatul se taie în trei . Se pun deoparte 5 linguri pline de cremă. Se pune primul blat pe platou, se acoperă cu ¼ din crema rămasă , se acoperă cu blatul doi, se repartizează ¼ cremă , se acoperă cu ultimul blat se acoperă cu restul cremei şi se unge tortul şi pe margini.
Pentru ornarea tortului am folosit 100 g ciocolată topită, amestecată cu 1 lingură ulei, nucă de cocos roz (4 linguri nucă de cocos + 1 lingură colorant roşu) , rodie şi frişca rămasă.

4 comentarii:

miremirc spunea...

Arata excelent ! Si sigur este delicios ! :)

felis spunea...

Mmmmm.. cat de bine arata!!!

adriana gherman spunea...

Mirela, combinatia de ciocolata si frisca spune totul.

adriana gherman spunea...

Felis, mersi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...