luni, 13 mai 2013

OREZ PRAJIT CU PUI


Mâncarea chinezească este pe  placul multora dintzre noi. Bucătăria chinezească este o bucătărie universal cunoscută şi apreciată în întreaga lume.  Vedem de multe ori în în filmele de peste ocean cum mâncarea chinezească este un aliment des comandat de americani. La fel şi europenii preferă combinaţiile care până 
 nu demult ne făceau să ridicăm din sprâncene: sosul dulce-amar, dulce-acrişor, dulce-picant, porc cu sos dulce-acrişor, vită cu sos picant, pui cu ananas şi astfel de exemple ar mai putea continua.  Cert este că preparatele chinezeşti se află printre primele preferinţe culinare ale gurmanzilor. 
Când ieşim la restaurantul chinezesc preferatul meu este orezul prăjit. Îmi place în diferite combinaţii, cu legume sau carne. Cum şi la noi se găsesc ingredientele caracteristice acestui preparat am hotărât să încerc şi acasă prepararea lui. 



Iată ce am folosit:
-  300 g piept de pui
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 ardei gras roşu
- 4 linguri sos de soia
- 1 lingură lemongrass 
- 1 lingură zahăr brun
- 1 lingură ghimbir răzuit
- 1 linguriţă pastă de ardei iute
- 1 pungă legume chinezeşti pentru wok 
(muguri de bambus, ciuperci chinezeşti, muguri de fasole, ardei, praz)
- 3 linguri de ulei
- orez fiert preparat din 200 g orez uscat 

Pieptul de pui se spală, se şterge şi  se taie cubuleţe.  
Se încinge uleiul în wok; se adaugă carnea şi se găteşte la foc iute, amestecând constant până ce carnea îşi schimbă culoarea. Se adaugă zahărul brun. Se continuă gătirea cărnii amestecănd continu timp de 2 - 3 minute rezultând un sos bine legat.  
Se scoate carnea din wok şi se pune deoparte.
În wokul încins se pune o lingură de ulei şi se araugă morcovul tăiat rondele şi ceapa tăiată grosier. 
Se sotează 1 - 2 minute, se adaugă ghimbirul, pasta de ardei iute şi lemongrass; se continuă gătirea  încă un minut .
Se adaugă amestecul de legume chinezeşti  şi după 3 minute carnea de pui. Se gătesc împreună 2-3 minute apoi se scot într-un castron şi se lasă la cald. 


Pentru orezul prăjit se foloseşte orezul lung fiert  în apă cu sare, de preferat preparat cu o zi înainte. 
In wok se pune orezul fiert şi se adaugă sosul de soia.  Se amestecă de câteva ori,  


se adaugă legumele şi carnea, amestecând până ce legumele şi carnea sunt fierte. 
Nu trebuie mai mult de 2 - 3 minute pentru a fi gata.


Şi astfel am avut la cină unul din preparatele mele preferate.



Poftă bună!

Trimiteți un comentariu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...