joi, 12 decembrie 2013

PRAJITURA CU NUCA SI CREMA DE UNT


Reţeta acestei prăjituri am găsit-o în caietul de prăjituri al mamei sub denumirea Prăjitură Vieneză. Am întrebat-o pe mama de unde are reţeta sau de ce are această denumire dar mi-a spus că nu-şi mai aminteşte reţeta fiind veche de vreo 20 de ani. Este o prăjitură la care se foloseşte crema preparată din unt, frecată cu zahăr pudră, aşa cum se făceau cremele acum mulţi ani, când nu erau aşa de cunoscute brânza mascarpone sau cremele ganache, ce să mai vorbim de cremele cu dulce de leche. 


Ingrediente blat:
- 140 g zahăr 
- 140 g unt
- 100 g făină
- 140 g nucă măcinată
- 4 albuşuri
- 1 lingură cacao (10 g)
- 1 praf de copt 

Ingrediente glazură:
- 4 gălbenuşuri
- 200 g zahăr pudră

Ingrediente cremă:
- 150 g unt
- 100 g zahăr pudră
- 70 g nucă măcinată
- 1 lingură cacao.

Se încălzeşte cuptorul la 180 grade C. 
Untul se freacă spumă cu zahărul. Se adaugă făina amestecată în prealabil cu nuca măcinată, praful de copt şi cacaco. Amestecul se toarnă într-o tavă de 30/22 cm şi se dă la cuptor pentru 25-30 de minute. 


Între timp se prepară glazura mixând gălbenuşurile cu zahărul până ce acestea se albesc şi îşi dublează volumul. 


Când blatul este aproape copt se scoate din cuptor şi se pune glazura. Se întinde peste prăjitură în strat uniform apoi se dă la cuptor până se întăreşte  (aproximativ 8-10  minute la 150 de grade C).
Când glazura s-a întărit se scoate tava din cuptor şi se răceşte.


Pentru prepararea cremei se freacă spumă untul cu zahărul purdă. Se adaugă cacaco şi nuca măcinată. 
După omogenizare crema se întinde peste glazura din gălbenuşuri. 


Peste prăjitură se presară nucă măcinată. 



Poftă bună!
Trimiteți un comentariu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...