vineri, 12 decembrie 2014

PRAJITURA " DELICIU" - 2


Reţeta acestei prăjituri este foarte cunoscută, ea circulând pe internet în diferite variante. Este o prăjitură foarte fină, un adevărat deliciu, aşa cum îi spune şi numele. Eu am preparat-o alegând şi combinând ingrediente din mai multe reţete. De exemplu, în loc de frişcă am folosit smântână pentru frişcă. 
Pentru că este potrivită pentru ocazii mai speciale v-o recomand pentru Sărbătorile Crăciunului . 



Ingrediente blat:
- 6 albuşuri
- 200 g zahăr
- 30 g nuci, măcinate
- 20 g pesmet 
- 20 g făină

Ingrediente cremă:
- 6 gălbenuşuri
- 250 g zahăr
- 400 ml smântână pentru frişcă
- 4 linguri de lapte 
- 1 1/2 plicuri întăritor pentru frişcă

Alte ingrediente :
- 250 g nuci
- 300 g cremă nuttella
- cca. 30 biscuiţi simpli (depinde de mărimea tăvii)
- 200 - 250 ml cafea îndulcită
- 1 lingură cacao 

Se încinge cuptorul la 180 de grade C. 
Se pregătesc cele 250 de grame nuci:  se pot mărunţi, se pot tăia cu cuţitul sau se zdrobesc cu un sucitor; eu le-am lăsat jumătăţi. Într-o tavă (30/22 cm) căptuşită cu hârtie de copt se pun nucile, se distribuie uniform, pe toată suprafaţa şi se dau la cuptor pentru 7 - 10 minute (să fie puţin coapte). 
Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare; se adaugă treptat zahărul mixând la viteză mare până se dizolvă zahărul rezultând o spumă tare. Se adaugă pesmetul, nucile măcinate şi făina, amestecând uşor, prin răsturnare, cu o spatulă. Compoziţia se distribuie în tavă, peste nuci, se nivelează şi se dă la cuptor, la copt,  pentru cca 20 de minute. 

Scos din cuptor, blatul se răstoarnă cu nucile în sus şi se unge, cât este fierbinte, cu crema de ciocolată nuttella.  


Pentru prepararea cremei se pun într-un vas ( ce poate fi folosit pe bain-marie) gălbenuşurile, zahărul şi laptele. Vasul se pune pe bain-marie şi, cu ajutorul mixerului, se bat gălbenuşurile până se topeşte zahărul  (cca 10 min). Se ia vasul de pe foc şi se mixează până crema se deschide la culoare şi  se îngroaşă devenind pufoasă. Se lasă la răcit. 


Smântâna pentru frişcă se bate cu mixerul. (Se poate folosi frişcă lichidă Hulala, caz în care este nevoie numai de un plic de  întăritor pentru frişcă) Când începe să se întărească se adaugă întăritorul. 
Crema rece se pune, lingură cu lingură, în frişca bătută, amestecând uşor pentru omogenizare.
Jumătate din cremă se întinde peste blatul uns cu nutella. Peste cremă se pun, unul lângă altul, biscuiţii însiropaţi în cafea. 


Peste biscuiţi se toarnă restul de cremă, se întinde uniform, 


şi se pudrează cu cacao. 


Prăjitura se dă la rece până a doua zi. 


După o noapte în care gusturile au avut timp să se combine, prăjitura se poate porţiona. 


Poftă bună!

4 comentarii:

Diaconta spunea...

Minunata!

viatainroz spunea...

am incercat aceasta prajitura, insa crema alba nu s-a intarit, de ce oare ? am batut frisca si apoi cand am adaugat crema de oua s-a inmuiat mult incat nu au mai stat biscuitii pe crema

adriana gherman spunea...


- poate crema de galbenusuri nu a fost destul de rece. crema galbena trebuie sa fie rece cand se pune in frisca
- sau depinde de smântâna pt. frisca folosita. Nu am scris în rețetă dar se înțelege că se folosesc ingrediente de foarte bună calitate. Cea mai bună este cea de LaDorna.
- daca ai folosit smantana pentru frisca trebuie puse doua pliculete de intaritor pentru frisca. daca se foloseste frisca Hulala nu este nevoine numai de un singur plic.
imi pare rau ca nu ti- a iesit crema.

Andruska spunea...

Ce dimensiuni are tava?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...