luni, 20 aprilie 2015

SPARANGHEL CU SOS BECHAMEL


Pentru că primăvara este anotimpul sparanghelului, să profităm din plin de acest lucru. Eu l-am pregătit, de data aceasta, cu un sos bechamel. Pentru acest fel de mâncare puteţi folosi sparanghel alb sau verde.  Foarte bun!


Ingrediente:
- 500 g sparanghel verde
- 300 g cartofi noi
- 20 g unt
- coaja rasă de la o lămâie
- sare, piper
- 10 fire arpagic (chives)

Ingrediente sos bechamel:
- 3 gălbenuşuri
- 250 g unt topit 
- 3 linguri de apă rece
- l lingură suc de lămâie
- sare
- piper alb

Sparanghelul se curăţă de de coajă (numai o treime din lungimea bazei), se îndepărtează 1 - 2 cm din tulpină (partea mai tare a acesteia) şi se fierbe în apă cu sare cca 30 de minute.  Sparanghelul alb se fierbe în cca 20 de minute.

Pentru sosul bechamel se pun gălbenuşurile şi apa într-un vas cu pereţii groşi şi se amestecă timp de cca 1 minut pentru omogenizare. Vasul se pune pe bain-marie (ATENTIE! apa să fie fierbinte, nu trebuie să fiarbă) şi se amestecă continuu, în acelaşi sens, până când gălbenuşurile se îngroaşă, ca o maioneză mai subţire sau ca un sos. În acest moment se ia vasul de pe foc şi se adaugă, lingură cu lingură, untul topit. Aveţi grijă ca untul să nu fie fierbinte numai puţin călduţ.  Când untul este încorporat în totalitate şi sosul este gata, se condimentează cu sare, piper şi sucul de lămâie. 


Cartofii spălaţi cu o perie pentru a îndepărta coaja subţire şi fină se fierb, pentru 10 - 13 minute,  în apă cu sare. Se scurg de apă, se taie jumătăţi apoi se prăjesc  în unt pe fiecare parte. Se pudrează cu piper, se presară chives tocat şi coaja de lămâie. 


Sosul bechamel se distribuie imediat peste sparanghel şi se serveşte alături de cartofi. 


Poftă bună!

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...