luni, 23 septembrie 2013

SPETZOFAI


Tot cu iz de vacanţă este şi această mâncare tipică regiunii Pelion din însorita Grecie. În Grecia există mai multe variante a acestui preparat, în unele regiuni spetzofai pregătindu-se numai cu ardei şi cârnaţi picanţi sau diferite mezeluri picante, dar cea din Pelion conţine, pe lângă ardei şi cârnaţi picanţi, vinete. 
Cum sunt fan declarat al vinetelor am ales-o pe aceasta, binenţeles. 


Ingrediente:
-  2 vinete mari
- 1 cutie roşii cubuleţe în bulion (cutie de 400 g ) 
- 2 ardei galbeni
- 1 ardei roşu
- 1 ceapă
- 500 g cârnaţ picant
- 100 ml vin alb sec
- 60 - 80 ml ulei de măsline
- 1 linguriţă oregano
- 1 crenguţă de cimbru verde
-sare
-piper

Mai întâi se pregătesc legumele: vinetele se spală, se şterg cu un prospop apoi se feliază. Se presară sare pe fiecare felie şi se lasă la scurs aproximativ 1 oră; ardeiul spălat, şters şi curăţat de cotori se taie cubuleţe; ceapa se toacă mărunt. 


Feliile de vinete se prăjesc în foarte puţin ulei de măsline (nu exageraţi cu uleiul pentru că preparatul va deveni prea gras). 


Intr-o crăticioară se prăjesc cârnaţii tăiaţi. În tigaia în care am prăjit vinetele se pun  3 linguri de ulei şi prăjim ceapa şi ardeii. Cînd acestea s-au înmuiat adăugăm roşiile cubuleţe şi  vin. Lăsăm la fiert 10 minute. Adăugăm sare, piper, cimbru şi oregano.
Intr-un vas pentru cuptor se pun feliile de vinete (la fel ca în imaginea de sus), se acoperă cu amestecul de ardei şi roşii  apoi se pun cârnaţii prăjiţi (la fel ca în imaginea de jos). 


Vasul se pune în cuptorul preâncălzit la 180 grade C unde se lasă  30-35 minute. 





Poftă bună!

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...