sâmbătă, 12 aprilie 2014

PRAJITURA "REGINA MARIA"




Se găsesc o multitudine de reţete pentru prepararea acestei prăjituri. În cofetării am văzut şi varianta aceasta, cu blat de pandispan şi blat de bezea, dar am văzut  şi varianta cu 4  foi din bezea.
Eu am ales varianta cu pandispan. Va urma şi cea cu foi în curând. Este o prăjitură foarte bună, pe placul celor care iubesc prăjiturile cu nuci şi bezea.  



Ingrediente pandispan:
- 4 ouă
- 100 g zahăr
- 75 g făină
- 5 g praf de copt
- 1 lingură apă rece

Ingrediente blat bezea:
- 5 albuşuri
- 150 g zahăr
- 1 lingură făină (15 g)
- 175 g nucă zdrobită

Ingrediente cremă:
- 200 g unt de 82 % grasime
- 190 g zahăr pudră
- 5 gălbenuşuri
- 1 lingură cacaco Dr. Oetker 

Încălzim cuptorul la 180 grade Celsius.
Pentru prepararea blatului de pandispan se separă ouăle. Albuşurile se bat spumă, se adaugă treptat zahărul şi apa rece. Gălbenuşurile se adaugă unul câte unul, amestecând uşor după fiecare şi la sfârşit se pune făina amestecată cu praful de copt. Compoziţia se pune într-o tavă de 30/22 cm tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor pentru 20 - 25 de minute. Imediat ce se scoate tava din cuptor, se întoarce, se scoate blatul şi se îndepărtează hârtia apoi se pune pe un grătar sau blat din lemn. 
Intre timp ne ocupăm de blatul bezea: cu mixerul la viteză maximă se bat  albuşurile spumă tare. Se adaugă zahărul şi după ce acesta s-a topit,  se opreşte mixerul şi se adaugă nuca amestecată cu făina. Se amestecă uşor cu o lingură. Compoziţia se toarnă într-o tavă de 30/22 cm tapetată cu hârtie de copt unsă cu puţin unt, se dă la cuptor şi se coace aproximativ 20 de minute. Se scoate tava din cuptor, se lasă 2 minute să se răcorească apoi se îndepărtează hârtia şi blatul se pune pe un grătar să se răcească.
Pentru prepararea cremei se mixează gălbenuşurile cu 150 g zahăr până devin cremoase. Se pune cacao, se omogenizează, apoi vasul se pune pe bain-marie şi se fierbe. Când crema s-a îngroşat se ia de pe foc şi se pune la rece. Untul se spumează cu 40 g de zahăr apoi se adaugă lingură cu lingură în crema rece de gălbenuşuri.  
Prăjitura se asamblează astfel: pe suportul pentru prăjituri se pune blatul de pandispan, jumătate din cremă care se întinde uniform, blatul de bezea şi la sfârşit se întinde crema rămasă. 


Peste prăjitură se poate întinde o glazură de ciocolată sau fulgi de ciocolată albă şi neagră aşa cum am pus eu.


Poftă bună!

Un comentariu:

Adina spunea...

Must have !:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...