miercuri, 2 ianuarie 2013

CIORBĂ DE PORC CU ZEAMĂ DE VARZĂ


LA MULTI ANI!  Bine v-am regăsit în 2013.
Pentru început de an, după atâtea mese îmbelşugate, eu vă propun prepararea unei ciorbe dreasă cu zeama de varză sau moare cum se spune prin Ardeal. Ciorba ţărănească cu moare este o reţetă veche în Ardeal şi se prepară, de obicei, de Crăciun sau după sărbătorile de iarnă. In această perioadă merge de minune!  Si dacă aveţi alături şi un ardei iute  nici că vă mai trebuie altceva. 
La reţeta originală eu am mai adăugat prazul (că tot îl aveam în casă) şi am pus varza verde nu varză acră.


Ingrediente:
- 1 coadă de porc
- 200 g coastă de porc 
- 250 g varză
- 3 morcovi mijlocii
- 1 păstârnac
- 1/2 rădăcină de ţelină
- 1 ceapă mare
- 1 fir de praz
- 1 ardei roşu
- 3 cartofi
- 750 ml moare

Se pune la fiert în 4 litri de apă coada de porc şi costiele spălate. Se spumează când este cazul. Cînd nu se mai formează spumă se adaugă varza tăiată fideluţă, ceapa tocată şi prazul tăiat inele. Se lasă la fiert, la foc mic,  în oala acoperită aproximativ 40 minute. 
Morcovii, ardeiul  şi ţelina se taie cubuleţe. Se pun într-o tigaie cu două-trei linguri de ulei şi se călesc la foc mic până se înmoaie puţin. 


Se trage oala de pe foc, se scoate coada şi costiţele de porc şi se adaugă zarzavatul călit şi cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe. Oala se pune din nou pe foc şi ciorba se mai fierbe 20 minute. Dintre oasele costiţei se scoate carnea de porc fiartă şi se pune înapoi în ciorbă. Se adaugă şi moarea şi se mai dau câteva clocote. 
Atenţie! Eu am pus 750 ml moare dar această cantitate nu este o regulă, depinde de cât de sărată şi acră vă este moarea. Pentru început puneţi mai puţină zeamă, gustaţi şi apoi mai completaţi dacă este cazul. 
Poftă bună!
Trimiteți un comentariu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...