joi, 7 februarie 2013

PRAJITURA "MAGDA"


De ce Prăjitura Magda? Aşa figura în caietul meu de reţete. Reţeta mi-a fost dată de o colegă de serviciu, Magda în urmă cu mulţi, mulţi ani.  Aşa i-a rămas numele în caiet, aşa i-am spus şi eu aici.
 Indiferent sub ce nume apare, prăjitura este delicioasă. Gustul blatului de bezea cu nucă şi crema de migdale îmbinându-se perfect.


Ingrediente blat:
- 5 albuşuri
- 200 g zahăr
- 150 g nucă măcinată
- 2 linguri făină 

Ingrediente cremă:
- 200 g unt 
- 150 g zahăr pudră
- 200 ml lapte
- 2 linguri făină
- 5 gălbenuşuri
- esenţă de migdale

Ingrediente ornare:
- 100 g zahăr
- 60 g nucă tăiată şi prăjită 


Pentru blat se bat albuşurile spumă cu zahăr. Se adaugă nuca măcinată amestecată cu făina. Se omogenizează uşor cu o paletă sau lingură din lemn. Bezeaua se pune în tava (30/22cm) tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor pentru aproximativ 25 minute. Se face proba cu scobitoarea: blatul prăjiturii se înţeapă cu o scobitoare, dacă aceasta iese curată blatul este copt. 


Intre timp se prepară crema: gălbenuşurile se amestecă cu făina şi puţin lapte. Restul laptelui se pune într-un vas pe foc. Când laptele dă în clocot se adaugă amestecul de gălbenuşuri. Vasul se pune pe bain-marie şi se amestecă până se formează o cremă mai groasă. Se ia de pe foc, se adaugă esenţa de migdale şi se dă la rece pentru 3 ore sau de seara până dimineaţa.   Untul se freacă spumă cu zahărul.
 Crema de migdale se adaugă lingură cu lingură la spuma de unt, următoarea porţie de cremă adăugându-se numai după ce precedenta a fost integrată complet în unt. 
Se porţionează blatul de tort apoi se pune crema. Eu am ales să fac rondele din blat,  deasupra fiecăreia  punând  câte o porţie de cremă. 


Pentru ornare am făcut un caramel din  zahăr apoi am pus nucile prăjite şi tocate. L-am scos pe o farfurie cu puţină apă şi l-am pus la rece. 


După răcire, cu ajutorul unui ciocan de bucătărie am zdrobit caramelul  şi l-am presărat peste fiecare porţie.


Dacă nu doriţi ca prăjitura să  arate festiv şi o preparaţi  pentru o zi de duminică,  lăsaţi blatul întreg, îl acoperiţi cu cremă, nivelaţi uniform  iar deasupra puneţi caramelul zrdobit. Porţionaţi în cubuleţe sau dreptunghiuri.  Vă asigur că oricum o porţionaţi,  gustul prăjiturii este acelaşi. 
Trimiteți un comentariu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...