marți, 13 mai 2014

ISLERE


Pentru   weekend   am preparat işlere. Au mers de minune cu cafeaua de dimineaţă. Dintre cele două variante  le-am ales pe cele "umplute" cu cremă. Varianta originală provine din Imperiul Austro-Ungar, mai exact din Bad Ischl, reşedinţa de vară a familiei imperiale austriece. Işlerul "umplut" cu gem de zmeură era preferatul împăratului. 


Ingrediente aluat:
- 250 g făină
- 50 g unt moale
- 100 g untură
- 100 g alune măcinate
- 70 g zahăr pudră
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 linguri apă rece

Ingrediente cremă ganache:
- 200 ml  smântână pentru frişcă
- 200 g ciocolată cu lapte

Ingrediente glazură ciocolată:
- 220 g ciocolată 65% cacao
- 100 g unt
- 3 linguri ulei
- 1 lingură zahăr pudră

Pentru aluat se freacă untul şi untura cu zahărul (untura se poate înlocui cu 150 g unt. În cazul acesta nu se pune apa), se adaugă făina, alunele măcinate, zahărul vanilat şi apa rece. Se frământă cu mâna până se omogenizează aluatul. Se formează o bilă mare care se acoperă cu folie şi se dă o oră la frigider. 


Aluatul se împarte în patru părţi şi, pe blatul de lucru, se întinde cu sucitorul câte o foaie cu grosimea de 3-4 mm, care se taie în rondele cu o formă sau un pahar. Rondelele se ridică cu lama lată a unui cuţit şi se aşează pe tava neunsă, cu  o distanţă  de câţiva cm între ele. 


Tava se dă la cuptor unde rondelele se coc la foc mijlociu 15 - 20 de minute, cât să se rumenească uşor.  
 Crema ganache:  smântâna pentru frişcă  se încălzeşte la foc mic, într-o crăticioară  cu fund dublu. (Atenţie!!! NU se fierbe). Când ajunge  la  punctul de fierbere se ia de pe foc şi se toarnă  ciocolata tocată. Se lasă câteva minute fără să se amestece, apoi se amestecă încet până când toată ciocolata se topeşte.  
Crema rezultată se dă la rece pentru minim 3 ore sau de seara până dimineaţa, când se va  bate. 
Rondelele de biscuiţi se lipesc câte două cu cremă. 


Glazura:  se toacă ciocolata, se pune într-o crăticioară împreună cu untul, uleiul şi zahărul, pe bain-marie. Se lasă  cca. 1 - 2 minute după ce toate ingredientele s-au topit apoi se ia crăticioara de pe foc şi se lasă puţin să se răcorească. Cu ajutorul unei linguri se distribuie pe fiecare işler cu cremă. .


Işlerele se lasă simple, glazurate cu ciocolată,  sau se pot orna cu ciocolată. 


Poftă bună! 

3 comentarii:

Anonim spunea...

great put up, very informative. I wonder why the other experts of
this sector do not notice this. You must proceed your writing.
I'm confident, you've a great readers' base already!


Here is my blog :: Garcinium

Paula Gafitescu spunea...

Cat de bine arata! Imi ploua in gura :)

Rosita Vargas spunea...

Hermosos alfajores deliciosos y elegantes,abrazos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...