vineri, 30 mai 2014

CUPCAKES CU FROSTING DE CAPSUNI


Reţeta acestor prăjiturele am găsit-o printre paginile site-ului  cunoscutei Martha Stewart. Se prepară foarte repede, doar frostingul de bezea elveţiană necesitând o mai mare atenţie. Dacă nu vreţi să vă complicaţi cu această cremă puteţi foarte bine să bateţi albuşurile spumă tare, pe bain-marie,  şi la sfârşit să adăugaţi gemul de căpşuni. 




Ingrediente cupcakes:
- 190 g făină
- 1 linguriţă praf de copt
- o priză de sare
- 115 g unt
- 125 g zahăr
- 2 ouă mari
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 125 ml lapte
- 50 g căpşuni curăţate de codiţe şi tăiate cubuleţe

Ingrediente frosting:
- 3 albuşuri
- 130 g unt moale la temperatura camerei
- 150 g zahăr
- 1 linguriţă extract de vanilie

- 100 g  căpşuni + 20 g zahăr din care se prepară  gem care, după răcire,  se toacă în blender 


Se preâncălzeşte cuptorul la 180 de grade C. Se pregăteşte tava  pentru brioşe cu hârtii speciale. 
Într-un bol se cerne făina, se adaugă sare, praf de copt şi se omogenizează. 
In vasul mixerului se bate untul cu zahărul până devine cremos. La KitchenAid durează aproximativ 3 - 4 minute. Pe parcursul acestei operaţiuni se poate opri mixerul şi curăţa pereţii laterali ai vasului. Se adaugă ouăle, unul câte unul, şi extractul de vanilie. Se scade viteza la minim şi se adaugă jumătate din amestecul de făină, jumătate de lapte, făină şi lapte. La sfârşit se opreşte mixerul şi se adaugă căpşunii. Se amestecă cu o spatulă.   
Se împarte aluatul în mod egal în cupele de hârtie pregătite (se umplu cu aluat cam 3/4 ). Vor ieşi aproximativ 15 - 16 bucăţi. Se pune tava în cuptor şi se coace până când brioşele vor deveni aurii spre maro şi scobitoarea introdusă în centrul uneia iese curată. Se scot pe un grătar metalic şi se lasă să se răcească.

Prepararea frostingului cere  un pic mai multă atenţie şi o aparatură mai specială, adică un mixer mai puternic. Vasul meu de la KitchenAid este perfect pentru prepararea acestui tip de bezea. 
În vasul metalic al mixerului se pun albuşurile şi zahărul. Se mixează până la omogenizare apoi se transferă vasul pe bain-marie. Cu ajutorul unui tel se amestecă continuu până când albuşurile sunt calde (cca 40 - 50 grade C.). Se ia vasul de pe aburi şi se pune în suportul mixerului echipat cu tel. Albuşurile se bat la viteză mare până când amestecul se răceşte (cca 6 minute). Se vede  în imaginea de jos cum ar trebui să arate albuşurile.


Se scoate telul şi se ataşează zbaturile;  se fixează mixerul la viteză medie spre scăzut şi se adaugă câte o lingură de unt, amestecând bine după fiecare. (în cazul în care crema  pare să se separe  se ridică viteza la o treaptă superioară şi se bate până se amestecă din nou, cca 3 până la 5 minute). Se adaugă vanilia.  
Se opreşte mixerul şi se adaugă gemul de căpşuni, amestecând uşor cu o spatulă. 


După răcire fiecare prăjiturică se ornează cu cremă. După cum vedeţi crema mi-a ieşit foarte bine.


4 comentarii:

Adrian Sachelarie spunea...

Pare delicios...chiar o sa incerc reteta.

Floroaia Vasile spunea...

Ziua buna!
Ai postat reteta Prajitura "deliciu Cu CireŞe" pe siteul Gateste Inteligent?
Eu am gasit toate retetele mele postate acolo, fara ca eu sa-mi dau acordul.

adriana gherman spunea...

Adrian, spor la treaba!

adriana gherman spunea...

Vasile, cei de la Gateste inteligent mi/au solicitat acordul pentru publicarea retetelor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...