De Sf. Mihail şi Gavriil am preparat un tort cu o cremă din piure de castane.
Delicios, cremos, nu prea dulce, însiropat atât cât trebuie, cu o aromă inconfundabilă de toamnă. Toamna nu este unul din anotimpurile mele preferate. Dar pentru că printre roadele toamnei se regăsesc şi castanele, îmi place şi acest anotimp. Iar azi chiar a fost o zi frumoasă.
La mulţi ani soţului meu şi tuturor celor care poartă numele Mihai, Mihaela, Gavril, Gabriela, etc.
Ingrediente pentru blat:
- 6 ouă
- 150 g zahăr
- 100 g nuci măcinate
- 60 g făină
- esenţă de rom
Ingrediente pentru cremă:
- 500 g piure de castane
- 200 g unt
- 1 linguriţă esenţă de rom
Ingrediente pentru sirop:
- 150 ml apă
- 50 g zahăr
- 1 linguriţă rom
Pentru ornat: frişcă
Pentru prepararea blatului am sepat albuşurile de gălbenuşuri; albuşurile se bat spumă, am adaugat treptat zahărul, se bat în continuare până ce spuma se întăreşte. Am pus pe rând gălbenuşurile apoi am încorporat nucile măcinate amestecate cu făina.
Compoziţia se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor unde se coace în cuptorul preâncălzit, la foc mijlociu, timp de 25 minute.
Pentru cremă am amestecat cu mixerul piureul de castane cu untul, până rezultă o cremă omogenă. La sfârşit am adăugat o linguriţă esenţă de rom.
Pentru sirop, am fiert apa cu zahărul până s-a îngroaşat puţin, am luat de pe foc şi am adaugat romul.
După ce blatul s-a răcit în formă, l-am scos şi l-am tăiat în două foi care pe care le-am însiropeat cu siropul călduţ. Peste prima foaie am întins 3/4 din cremă, am pus a doua foaie,
Reteta am găsit-o în revista "Bucătăria pentru toţi".
3 comentarii:
Arata foarte bine.
Se poate face blatul fara nuca, daca da se completeaza cu faina?
Multumesc pentru raspuns.
de obicei, în blaturi, o anumită cantitate de făină se poate înlocui cu aceeaşi cantitate de nucă măcinată . Cred că şi la acest blat se păstrează regula.
Multumesc din nou!
Imi place cum arata si nu as vrea sa-l ingreunez mau mult cu blatul, mi se pare destul cu crema care o are.
De fapt crema mi-a atras atentia.
Pe curand.
Trimiteți un comentariu