Mai este puţin timp până va mirosi iar a cozonac prin toate casele. Eu am luat-o înaintea sărbătorilor şi aromele cozonacului s-au risipit prin toată casa. Asta datorită melcişorilor preparaţi în weekendul trecut.
Ingrediente:
- 500 g făină
- 2 ouă
- 2 gălbenuşuri
- 60 ml ulei călduţ
- 40 g zahăr
- 7 g drojdie uscată Dr. Oetker
- 200 - 250 ml lapte călduţ
- coaja rasă de la o lămâie
- un praf de sare
Ingrediente umplutură:
- 100 g nucă măcinată
- 200 g unt moale
- 100 g zahăr
Ingrediente sirop:
- 250 ml lapte
- 200 g zahăr
- 1 linguriţă extract de vanilie
Făina se pune într-un vas încăpător şi se amestecă cu drojdia uscată. Ouăle se bat cu gălbenuşurile şi sarea. Peste făină turnăm amestecul din ouă, 200 ml lapte şi coaja de lămâie. Se amestecă adăugând puţin câte puţin ulei (dacă este cazul şi restul de lapte) apoi se frământă până când aluatul devine fin şi nu se mai leagă de mâini. Se acoperă cu un prosop şi lăsăm la dospit aproximativ o oră.
Luăm jumătate din aluatul dospit şi-l întindem pe suprafaţa mesei la o grosime de cca 1 cm. Cu o pensulă sau cu degetele se întinde pe suprafaţa aluatului untul moale apoi se presară nuca amestecată cu zahăr. Se rulează apoi se taie aluatul în rondele de câte 4 cm grosime care se pun una lângă alta în tava tapetată cu hârtie de copt. Aşa cum se vede şi în imaginea de mai jos. La fel se procedează şi cu aluatul rămas în vas. În ultima tavă am pus jumătate de cuiburi de viespi cu nucă jumătate numai cu zahăr. Tăvile astfel pregătite se lasă în bucătărie, la dospit, ferite de curenţi de aer rece, încă 30 de minute apoi se dau la copt în cuptorul încălzit în prealabil la o temperatură de 180 grade celsius.
Pentru sirop se fierbe laptele cu zahărul 2 minute, se ia de pe foc şi se adaugă extractul de vanilie. Se lasă la răcit.
După 25 de minute se scoate tava din cuptor şi cu ajutorul unei linguri se pune sirop rece pe fiecare rolă.
Tava se mai pune în cuptor pentru 10 minute.
O porţie şi pentru voi.
Poftă bună!
2 comentarii:
Ce bunatate!!!
O da!
Trimiteți un comentariu