luni, 11 iunie 2012

CUPCAKES CU FROSTING DE COACAZE ROSII


I love cupcakes! Am constatat aceasta după ce, în urmă cu ceva timp, am început să fac din ce în ce mai multe variante din aceste mici "tortuleţe în cană" . Vă spuneam într-un post anterior că încă sunt la capitolul "curăţenie"  în congelator. Deja sunt fructe proaspete în pieţe dar eu mai am în congelator punguliţe cu fructe. 
Din păcate mi.-au rămas cantităţi destul de mici pentru a prepara torturi sau prăjituri în tăvi normale. Aşa că mi-a rămas varianta de preparare a "tortuleţelor "cupcakes cu tot felul de frostinguri, dar şi diferite reţete pentru prepararea aluatului . De data aceasta am ales o variantă destul de simplă găsită aici , pe care am preparat-o însă  cu mici modificări. 
Ingrediente aluat:
- 100 g unt
- 100 g zahăr
- 2 ouă
- 1 plic vanilie
- 150 g făină
- 1 linguriţă praf de copt
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu alimentar
- 100 ml lapte 

Ingrediente frosting:
- 40 ml apă
- 130 g zahăr pudră
- 200 g unt
- 3 albuşuri

Pentru dulceaţa de coacăze roşii:
- 150 g coacăze roşii
- 3 linguri zahăr 

Înainte cu o zi am  prepararat dulceaţa de coacăze. Am amestecat zahărul cu fructele şi am pus vasul pe foc la flacăra mică a aragazului. Am supravegheat dulceaţa amestecînd din când în când. După 10 - 15 minute am obţinut o dulceaţă bine închegată . Am lăsat să se răcorească puţin apoi am strecurat dulceaţa  printr-o sită nu foarte deasă, potrivită pentru strângerea cojilor şi a sâmburilor de fructe.



Pentru aluat am bătut untul cu zahărul şi zahărul vanilat până devine cremos. Am adăugat pe rând ouăle. Făina se amestecă cu praful de copt şi bicarbonatul. La compoziţia de unt se adaugă alternativ  3 linguri de făină şi 2 - 3 linguri de lapte până la terminarea ingredientelor. Va rezulta un amestec nici prea tare nici prea subţire. Sper că vă puteţi da seama din poză cum ar trebui să fie. Aluatul astfel obţinut se repartizează în forma de cupcakes pregătită cu hârtii speciale. Mi-au ieşit 16 bucăţi. Am dat tava la cuptor pentru 15 minute la 180 grade. 


Între timp am preparat frostingul. Am folosit reţeta de bază pentre bezeaua italiană
Într-un castronel am pus apa şi zahărul şi l-am pus  la fiert 7 minute. Când bulele din sirop sunt mai mari mi-am dat seama că siropul este gata. Dar, înainte de a fi gata siropul, am început să bat albuşurile cu un praf de sare până se obţine o spumă aerată. 


Când sunt gata toate, siropul şi albuşurile bătute,  este momentul în care se ia siropul fierbinte şi se toarnă în fir subţire peste albuşuri, cu mixerul pornit la viteza maximă. După încorporarea întregului sirop bezeaua se bate în continuare până când se răcoreşte . Cam 10 minute. 



Uitaţi ce bezea frumoasă şi "ţeapănă" a  rezultat. Acum urmează ultima faza a preparării frostinului. 
Se schimbă telul mixerului cu zbaturile şi se începe adăugarea untului la temperatura camerei. Se taie din unt câte un cubuleţ şi se adaugă pe rând la bezea până la încorporarea definitivă a acestuia. Dacă este necesar se continuă a se bate crema la viteză maximă apoi se dă la frigider pentru 1 - 2 ore.   


Se scoate crema din frigider şi se amestecă cu dulceaţa de coacăze.


Se decorează fiecare cupcakes cu cremă şi boabe de coacăze. 


Frostingul a fost delicios.  Am pus din belşug că am avut de unde, chiar mi-a rămas într-o căniţă mică. 

4 comentarii:

Emily spunea...

bine ai venit in randul iubitorilor de cupcakes ;)
Sunt foarte dragute! Pup

Ioana V. spunea...

ador briosele! arata extraordinar ale tale!

adriana gherman spunea...

Emily, ale mele sunt dragute, ale tale sunt de-a dreptul frumoase. Incă învăţ arta decorării . Mersi, pup şi eu!

adriana gherman spunea...

Alinuzika mersi mult. Te pup!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...