sâmbătă, 14 decembrie 2013

FOI CU MIERE SI CREMA CU NUCI Foile cu miere stau la baza  multor prăjituri delicioase. Au avantajul că se pot umple cu diferite creme,  gustul fiind întodeauna  la fel de bun. Plecând de la clasica cremă din lapte şi gris până la cea cu smântână simplă sau cu nucă, se pot obţine diferite prăjituri. Foile cu miere sunt atât de simplu de făcut şi au avantajul că pot fi preparate cu câteva zile înainte de  a le umple. Ceea ce urmărim  în această perioadă a sărbătorilor când sunt atâtea de făcut.


Ingrediente foi:
- 1 ou
- 40 g unt
- 150 g zahăr
- 2 linguri miere
- 3 linguri lapte
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
- 450 g făină

Ingrediente pentru cremă:
-  500 g smântână 25 % grăsime
- 250 g nucă
- 250 g zahăr
- 4 pliculeţe zahăr vanilat

- 250 - 300 g dulceaţă de caise
- 75 g  nucă zdrobită

Se încălzeşte cuptorul la 200 grade C. 
Pentru prepararea foilor se pun într-un castron oul, zahărul, mierea, untul, laptele şi bicarbonatul. Se amestecă puţin ingredientele apoi castronul se pune pe bain-marie. Cu o lingură din lemn se amestecă până când zahărul se topeşte şi compoziţia se îngroaşă ca o smântână. Se ia castronul de pe baia de aburi şi se pune făina amestecând până ce aceasta se încorporează. Se scoate aluatul din castron, se pune pe blatul de lucru uns cu puţin ulei, unde se frământă cu mâna până când aluatul devine omogen şi consistent (iese un aluat puţin mai tare ).  Aluatul se împarte în patru părţi egale. Din fiecare parte se întinde câte o foaie, care se coace(cca 5 minute), pe dosul unei tăvi de 23/30 cm, unsă bine cu unt şi tapetată cu făină. 

Până se răcesc foile se prepară crema, amestecând uşor smântâna cu zahărul tos şi zahărul vanilat până când acesta se topeşte. Se adaugă nuca măcinată, se încorporează uşor, apoi crema se împarte în patru părţi.

Tava în care au fost coapte foile se tapetează cu folie alimentară. Pe fundul ei se pune o foaie, se unge cu 
2-3 linguri gem de caise, se întinde cu o spatulă apoi se pune o porţie de cremă. Se repartizează în mod egal pe toată suprafaţa. 


Se pun pe rând şi celelalte 2 foi, se ung cu gem de caise şi pe  fiecare se întinde cîte o porţie de cremă. 


Cu ultima foaie se acoperă prăjitura, se întinde porţia de cremă şi deasupra se presară nucă zdrobită.


Se acoperă cu folia alimentară şi se lasă până a doua zi când prăjitura se poate porţiona. 


Poftă bună!

3 comentarii:

a spunea...

O minunatie de prajitura!!! Bravo!!!

Anonim spunea...

super ;)

Starea spunea...

arata super delicios ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...