Vinete cu parmezan by Jamie Oliver - este rețeta cu care vă întâmpin după o lungă și frumoasă vacanță. Această rețetă clasică din nordul Italiei este o metodă delicioasă dar și sănătoasă de a găti vinetele.
Ingrediente:
- 3 vinete mari
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 1 kg roșii proaspete, bine coapte
- o linguriță cu vârf de oregano uscat
- o mână de busuioc proaspăt
- 150 g parmezan
- 2 mâini mari de pesmet nu foarte fin
- puțin oregano proaspăt, tocat
- ulei de măsline
- sare, piper
Roșiile se înțeapă apoi se pun pentru 40 de secunde într-o oală cu apă clocotită; se scot cu lingura cu găuri și se pun sub jet de apă rece pentru 30 de secunde; se îndepărtează coaja și sâmburii și se taie miezul cubulețe (se pot folosi 2 conserve a câte 400 g de roșii, de bună calitate, dar cum acum este sezonul roșiilor proaspete este păcat să nu profitați).
Se curăță ceapa și se toacă mărunt; se curăță usturoiul și se taie felii.
Vinetele se spală, se șterg cu un prosop uscat apoi li se îndepărtează codițele. Se taie felii de 1 cm grosime.
Într-o tigaie mare se pun 2 - 3 linguri ulei de măsline; se adaugă ceapa, usturoiul și oregano uscat. Se călesc 10 minute, la foc mic spre mediu, până ceapa se înmoaie și usturoiul prinde puțină culoare. Se adaugă roșiile cubulețe, se amestecă bine, se pune capacul și se fierbe totul 15 minute.
Feliile de vinete se stropesc cu câțiva stropi de ulei de măsline și se coc, pe rând, în tigaia grătar antiaderentă
Când sosul de roșii a scăzut se condimentează cu sare și piper. Se pun frunzulițele de busuioc.
Într-un vas pentru cuptor se pune un strat subțire de sos de roșii, un strat subțire de parmezan urmat de un strat de vinete.
Se repetă straturile până când se folosesc toate ingredientele, terminând cu puțin sos și o mână de parmezan.
Pesmetul se călește în puțin ulei de măsline, se adaugă oregano proaspăt tocat apoi se presară peste ultimul strat de parmezan din vas.
Vasul se pune în cuptorul încins la 190 de grade și se coace timp de o jumătate de oră - 45 de minute, până când conținutul devine auriu și crocant.
Prima porție servită fierbinte este delicioasă, dar este la fel de bună și rece.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu