Ştiaţi că năutul poate fi folosit şi la alte preparate decât cele cunoscute în lumea gastronomică: humus, falafel sau chiftele? Am descoperit şi eu preparând pentru masa de prânz această mâncare consistentă, cu carne de porc şi năut.
Ingrediente pentru 3 persoane:
- 500 g pulpă de porc, tăiată cubuleţe
- 400 g năut (de la conservă)
- 400 g roşii Cirrio tocate (de la conservă)
- 2 cepe mari, tocate
- 5 căţei de usturoi, zdrobiţi în presa pentru usturoi
- 200 g măsline verzi, fără sâmburi
- 200 ml vin alb demisec
- 2 frunze de dafin
- 1 lingură cimbru uscat
- 1 lingură zahăr, opţional
- 1 linguriţă făină
- 1/2 linguriţă sare
- piper, după gust
- 1/2 linguriţă untură de porc, opţional
- ulei de măsline
.
Bucăţile de carne se dau prin amestecul de făină cu sare şi piper. În vasul ceramic sau un vas mare antiaderent, se topeşte untura, se adaugă o lingură de ulei de măsline şi se prăjeşte carnea de porc, întorcând-o pe toate părţile. Dacă nu puneţi untură se folosesc 2 - 3 linguri ulei de măline.
Se adaugă ceapa şi se lasă 1 - 2 minute, până se înmoaie, apoi se adaugă usturoiul.
După 1 minut se pune vinul şi se găteşte, la foc mic, până se evaporă alcoolul (cca 10 min.). Se adaugă roşiile tocate, năutul, cimbrul şi foile de dafin, se completează cu 400 ml apă fierbinte, se pune capacul şi se gătesc toate, la foc mic, cca 40 - 50 de minute.
Când carnea este fiartă se adaugă măslinele şi se potriveşte gustul mâncării cu sare, zahăr şi piper.
Se mai dau 2 - 3 clocote şi gata!
Mâncarea se serveşte fără nici o garnitură, fiind consistentă datorită năutului şi cărnii de porc sau, dacă vă este foarte foame, după o zi de muncă, puteţi să -i preparaţi alături o mămăliguţă.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu