Se spune că din vechile bucătării imperiale ale Palatului Topkapi din Istanbul, s-a strecurat și pentru muritorii de rând rețeta acestui deliciu. Deși istoria nu este destul de clară în ceea ce privește proveniența acestei prăjituri, există dovezi care arată că sultanii vechilor timpuri, serveau aceste dulciuri supușilor lor, în timpul Ramadanului.
Că este de origine turcă, mongolă, bizantină sau romană, ori este umplută cu nuci, fistic sau alune, știm că baclavaua este cea mai cunoscută delicatesă orientală.
Dacă aveți în congelator un pachet de foi pentru plăcintă, în cămară nucă, și o poftă de ceva foarte dulce, nu ezitați și preparați acest deliciu. Se prepară extrem de ușor.
Ingrediente:
- 1 pachet foi de plăcintă
- 400 g nucă tocată mărunt (nu măcinată)
- 150 g unt topit
- 1 linguriţă scorţişoară măcinată
Ingrediente sirop:
- 400 ml apă
- 250 g zahăr
- 150 g miere de albine
Decor:
- fistic (opțional)
Pentru prepararea siropului se fierbe apa şi zahărul, la foc mic, cca 10 minute. Se stinge focul, se lasă 10 - 15 minute să se răcorească apoi se adaugă mierea de albine. Se amestecă în sirop până ce mierea se dizolvă apoi se lasă să se răcească.
Se desfac foile de plăcintă, se lasă puțin să se decongeleze și se taie după mărimea tăvii în care vom prepara prăjitura. Se pune în tavă o foaie, se unge cu o pensulă cu puţin unt topit, apoi se mai pun alte 4 foi care, fiecare, se vor unge cu unt.
Nuca se împarte în trei părţi. Peste cele 5 foi din tavă se presară o parte de nucă, se acoperă cu un alt strat de 5 foi unse și acestea între ele cu unt.
La fel se continuă cu un alt strat de foi unse, nucă şi la sfărşit un strat format din 4 foi unse cu unt. Cu ajutorul unui cuţit foarte bine ascuţit se taie prăjitura romburi sau pătrate.
Tava se pune în cuptorul preâncălzit unde se coace timp de 35 - 40 de minute, la o temperatură de 180 grade C.
Se scoate tava din cuptor și peste prăjitura fierbine se toarnă încet siropul rece.
După două / trei ore prăjitura se poate servi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu