vineri, 30 ianuarie 2015

REVANI CU PORTOCALE


Deşi prăjiturile orientale sunt recunoscute ca fiind foarte dulci, revani cu portocale este o excepţie de la regulă datorită sucului citricelor folosit atât în blat cât şi la sirop. Este indicat a se folosi suc natural din portocale, în nici un caz suc Fanta sau alte genuri carbogazoase.


Ingradiente blat:
- 4 ouă sau 3 ouă mari
- 120 g zahăr 
160 g gris
- 230 g făină
- 400 ml suc de portocale
- 200 ml ulei
1/2 linguriţă praf de copt
- 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
- coaja rasă de la o portocală organică

Ingrediente sirop:
- 200 ml apă
- 400 ml suc de portocale 
- 350 g zahăr

Se amestecă făina cu grisul, praful de copt şi bicarbonatul.
Pentru prepararea blatului, cu ajutorul mixerului, se bat spumă ouăle cu zahărul. Se adaugă coaja rasă de portocale şi, în fir subţire, uleiul şi sucul de portocale. Se opreşte mixerul şi cu ajutorul unei linguri  sau o spatulă se înglobează uşor amestecul de făină cu gris. Amestecul rezultat se pune într-o tavă (26X32 cm)  unsă cu puţin unt şi se dă la cuptorul încins la 180 de grade, pentru cca 30 - 35 de minute sau până când capătă o culoare frumoasă aurie şi scobitoarea introdusă în blat iese curată.  



Pentru pregătirea siropului se fierbe sucul de portocale cu apa şi zahărul. Se lasă puţin să se răcorească apoi se toarnă, lingură cu lingură, peste blatul rece. 


Prăjitura se poate servi  după 3 - 4 ore, timp în care blatul a avut timp să asimileze tot siropul. 


Poftă bună!

joi, 22 ianuarie 2015

FUSILLI CU ZUCCHINI SI ANŞOA


În urmă cu câteva zile am cumpărat de la Lidl, un borcănel de anşoa în ulei de măsline. Puteam folosi fileurile de anşoa pe bruschette (le-am încercat deja şi sunt foarte bune) sau să le combin cu dovlecelul din cămară alături de o porţie de paste. Am ales ultima variantă. 


Ingrediente:
- 1 buc. zucchini
- 200 g paste fisilli
- 50 g file de anşoa
- 1 căţel de usturoi, tocat
- 1/2 ardei iute roşu, tocat
- 2 linguri ulei de măsline

Mai întâi se spală bine dovlecelul, se şterge cu un prosop curat, se taie felii de cca 3 - 5 mm apoi fiecare felie se taie în patru sau la fel de bine puteţi să tăiaţi dovlecelul în cubuleţe. 
Într-o tigaie încăpătoare se încinge uleiul,  se adaugă dovleceii, usturoiul, ardeiul iute şi anşoa. Se gătesc toate la foc mediu aproximativ 8 - 10 minute sau până se înmoaie dovleceii. 


Pastele se fierb în apă cu sare, conform indicaţiilor de pe pachet, se scurg de apă şi se adaugă în tigaia cu sos de dovlecel şi anşoa. Se amestecă şi, dacă este cazul,  se condimentează cu sare şi piper. (La mine nu a fost cazul deoarece anşoa folosită era conservată în ulei de măsline şi sare).


Se porţionează pe farfurii şi se servesc fierbinţi.


Poftă bună!

joi, 8 ianuarie 2015

ROSTI CU BACON SI PRAZ


Pentru că se apropie weekendul vă propun un mic-dejun,  pe cât de simplu pe atât de gustos şi săţios. 


Ingrediente pentru 2 persoane:
- 4 felii bacon afumat, tăiate cubuleţe
- 1 praz sau cca 10 cm praz (în cazul în care prazul este mai gros), tocat
- 3-4 cartofi (de mărime mijlocie)
-  ulei de măsline
-  unt 
- sare
- piper

Baconul tocat se căleşte la foc mic cca. 5 minute, într-o tigaie antiaderentă; se adaugă inelele de praz tocat şi se mai lasă pe foc încă 5 minute după care se scot pe o farfurie. Cartofii spălaţi şi curăţaţi de coajă se dau pe răzătoarea cu găuri mari, se storc de zeama ce o lasă şi se amestecă, într-un castron încăpător, cu prazul şi baconul călit. Se potriveşte de sare, piper şi se omogenizează. 
Pe suprafaţa unei tigăi mici (în care a fost pus la încins  căte o 1/2 lingură de ulei de măsline şi un cubuleț foarte mic de unt) se întinde, cu ajutorul unei spatule,  un rând de cartofi de aproximativ un deget grosime. Se lasă la prăjit, pe foc moderat, până ce rosti capătă o culoare maro-aurie, apoi (cu ajutorul unei spatule sau două) se întorc pe partea cealaltă. La fel se procedează cu restul cartofilor până se termină.


Rosti se răstoarnă pe farfuria de servire, se presară cu sare şi piper, praz tocat şi ardei iute, dacă se mai doreşte.



Alături de rosti puteţi pune un ou poşat, o salată,  dar este foarte bun  şi fără nimic altceva.


Poftă bună!

marți, 6 ianuarie 2015

SNITEL IN SOS DE ROSII, CU MOZZARELLA SI PARMEZAN


Vreţi să aveţi o cină delicioasă? Atunci preparaţi această reţetă. 
Nu ştiu exact de unde am luat reţeta (de pe net desigur), dar ştiu că am nimerit-o cu ea. Şniţelul de pui astfel preparat poate fi servit şi la prânz alături de cartofi prăjiţi sau orez. 



Ingrediente:
- un piept de pui, fără piele, dezosat
- 2 ouă
- 60 - 70 ml lapte
- 2-3 linguri făină
- 5-6 linguri pesmet
- sare şi piper 
- ulei vegetal pentru prăjit
- 150 ml sos de roşii (sau 200 ml bulion, mai gros)
- 50 g parmezan, ras
- 150 g mozzarella, mărunţită
- 1/2 ardei iute, tocat
- 1/2  legătură pătrunjel verde, tocat

Pieptul de pui se feliază şi se bate uşor, între două folii, cu ciocanul pentru şniţele. Ouăle se bat cu un vârf de cuţit de sare; se adaugă laptele. Feliile  de carne se trec prin făină, ou şi pesmet; se prăjesc în uleiul încins pe fiecare parte şi se scot pe şerveţele din hârtie pentru a absobi surplusul de ulei. 
Feliile de şniţel se aranjează într-o farfurie pentru cuptor (poate fi o tavă nonaderentă), se toarnă sosul de roşii , 


se presară parmezanul, mozzarella, ardeiul iute şi jumătate din pătrunjelul verde, apoi se pune farfuria în cuptorul încins la 200 grade C.


După aproximativ 15 minute, când brânza s-a topit,  se scoate farfuria din cuptor şi se presară restul de pătrunjel verde. 


Puiul pregătit în acest mod poate fi servit  ca atare sau alături de un mix de salată. 


Poftă bună!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...