duminică, 9 noiembrie 2014

TORT CU CREMA DE CASTANE SI GANACHE DE CIOCOLATA NEAGRA


Pentru o zi de dumincă ce ar fi mai potrivit la desert decât un tort? Un tort preparat cu unele din cele mai iubite roade ale toamnei: castanele. Prăjiturile sau torturile cu piure de castane sunt printre favoritele noastre. 


Ingrediente blat:
- 6 ouă
- 200 g zahăr
- 160 g făină
- 100 g alune măcinate
- 4 linguri apă rece
- 1 lingură cognac
- 40 ml ulei
- 1 linguriță praf de copt

Ingrediente ganache:
- 300 ml smântână pentru frișcă
- 250 g ciocolată neagră (70% cacao)

Ingrediente cremă de castane:
- 400 g piure de castane
- 400 g smântână pentru frișcă
- 20 g unt
- 1 lingură extract de esență de rom 

Sirop:
- 150 ml apă
- 150 g zahăr brun
- 1 lingură rom

- 300 g miez de castane fierte, tocate

Cu o zi înainte se prepară ganach-un de ciocolată neagră: smântâna pentru frișcă se pune într-un vas, la foc mic. Când s-a încălzit se adaugă ciocolata rasă. Se ia vasul de pe foc și se amestecă până când ciocolata se topește.
Se omogenizează apoi vasul se pune în frigider până a doua zi când, cu mixerul, se bate energic, crema devenind onctuoasă și mătăsoasă. 

Pentru prepararea blatului se separă ouăle: gălbenușurile se amestecă cu uleiul până când acestea se îngroașă ca o maioneză; se lasă deoparte până la folosire. Albușurile se bat spumă tare, se adaugă zahărul, apa rece și cognacul și se mai bat încă 3-5 minute la viteză maximă. Se potrivește mixerul la o viteză mai mică și se adaugă gălbenușurile. Făina se amestecă cu alunele și praful de copt și se înglobează ușor, cu o lingură, în spuma de ouă. Aluatul se pune în tava de copt (diametrul de 26 cm) tapetată cu unt și făină și se dă la cuptorul preâncălzit la 180 de grade C., unde se coace cca 25 de minute. Pentru siguranță, verificăm cu o scobitoare dacă blatul este copt. După răcire, blatul se taie în trei foi.

Siropul se prepară prin fierberea apei cu zahărul, până la completa dizolvare a acestuia din urmă. Romul se adaugă la final, după ce vasul se ia de pe foc.  Blaturile se însiropează cu siropul rece.

Preparăm crema de castane: se pune smântâna pentru frișcă în vasul mixerului și, la vitză maximă, se bate  până se întărește. Se coboară viteza cu o treaptă - două și se adaugă piureul de castane și la sfârșit untul moale și extractul de rom. Se  omogenizează.

Peste primul blat însiropat se întinde 1/3 din crema de frișcă și 1/3 din castanele tocate.


Se pune cel de-al doilea blat peste care se întinde uniform crema ganache de ciocolată neagră.
Se acoperă cu cel de-al treilea blat. Tortul se acoperă cu crema de frișcă rămasă, acoperind-ul deasupra și pe margini.  


Tortul se ornează cu cremă de frișcă, castane tocate și figurine de ciocolată.


Poftă bună!

Un comentariu:

Unknown spunea...

Arata tare delicios, felicitari!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...